Hlavní obsah

V Británii odebrali vajíčka nosorožcům, aby zachránili téměř vyhynulý druh

Novinky,

Odborníci ze zoologické zahrady Longleat v britském Warminsteru odebrali vajíčka ze svých nosorožců. Nejde však o žádný rozmařilý pokus. Podle informací agentury Reuters tím chtějí zachránit poslední nosorožce bílé severní. O zachování tohoto druhu, čítajícího poslední tři zvířata, dlouhodobě usiluje i zoo ve Dvoře Králové nad Labem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii odebrali vajíčka nosorožcům, aby zachránili téměř vyhynulý druhVideo: Reuters

 
Článek

Britská zoo využívá technologii IVF (in vitro fertilizace, čili oplodnění ve zkumavce), která má pomoci zachránit nosorožce bílé severní před vyhynutím.

Tamní vědci před časem získali celkem devět vajíček ze tří samic nosorožce bílého jižního. Jižní bílý nosorožec je poddruh, který sdílí mnoho charakteristik se severním.

S vajíčky budou nadále pracovat výzkumníci v Itálii.

Záložní plán s novým druhem

Projekt na záchranu kriticky ohroženého druhu odstartoval předloni. Ještě letos plánuje mezinárodní tým vědců odebrat vajíčka posledním dvěma samicím nosorožce bílého severního. Technika odběru vajíček pro tato dvoutunová zvířata se testuje právě na samicích jižního bílého nosorožce, dosud bez jakýchkoli vedlejších účinků.

V italské laboratoři vajíčka dozrávají, dále se mají uměle oplodnit a poté je třeba vyvinout embryo vhodné pro transfer. Zatím jsme ještě v raných fázích embryonálního vývoje.

„Věříme ale, že bychom k pokusům o odběr vajíček z posledních dvou samic bílého severního nosorožce mohli přistoupit ještě tento rok,” uvedl již dříve Jan Stejskal z dvorské zoo.

Foto: Zoo Dvůr Králové na Labem

Královédvorští bílí nosorožci v keňské rezervaci Ol Pejeta

Na světě jsou poslední tři nosorožci bílí severní, kteří navíc již nejsou schopni přirozené reprodukce. V keňské rezervaci Ol Pejeta, kam byli převezeni z Dvora Králové v roce 2009, žijí samec Súdán, samice Nájin a její dcera Fatu.

Pokud vědci nedokáží použít umělé oplodnění k narození čistokrevného severního druhu, mají náhradní plán: vytvořit embryo pomocí vajec od jižních bílých a spermií severního bílého, aby vytvořili nový hybridní druh.

Útoky pytláků

Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) žilo ještě v roce 1960 více než dva tisíce kusů severního poddruhu bílého neboli tuponosého nosorožce. O 20 let později jich bylo kvůli útokům pytláků už jen 15. A v současnosti pouhé tři. Jižních má nyní existovat ještě přes 20 tisíc.

Možností ochrany těchto živočichů je více. Kupříkladu v královédvorské zoo jim letos kvůli obavám z pytláků uřezali rohy. Cena rohu se na černém trhu totiž může vyšplhat až na 40 tisíc eur, tedy milión korun. Jak již Novinky napsaly, nosorožec bez rohu netrpí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám