Hlavní obsah

U přijímaček na SŠ se uchazeči v češtině zhoršili, v matematice zlepšili, oznámil Cermat

Praha

Uchazeči o studium čtyřletých oborů získali letos u jednotných přijímacích zkoušek v průměru méně bodů v češtině a více bodů v matematice než v roce 2019, kdy se tyto přijímačky konaly ve stejném modelu jako letos. Na víceletých gymnáziích se průměrný počet dosažených bodů zvedl. Vyplývá to z výsledků, o kterých ve čtvrtek informoval organizátor zkoušek Cermat.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ilustrační snímek.

Článek

Kolik žáků u přijímacích zkoušek uspělo a kolik bodů jim stačilo k přijetí, zatím nicméně není z údajů Cermatu zřejmé. Nyní, tedy ve čtvrtek 28. dubna, Cermat výsledky zkoušek předal ředitelům škol. Jak uspěli, se uchazeči dozví nejpozději v pondělí.

Příslušné testy od Cermatu tvoří alespoň 60 procent (tj. nutné minimum – pozn. red.) celkového hodnocení uchazečů, zbylá kritéria si určí sama škola.

Na středních školách probíhá druhý termín přijímaček na čtyřleté obory

Věda a školy

Zkoušky na čtyřleté maturitní obory se konaly 12. a 13. dubna, na víceletá gymnázia 19. a 20. dubna. Podle Cermatu se k nim přihlásily 103 tisíce zájemců o maturitní obory, z toho přibližně 79 600 na čtyřleté obory a zbytek na šestiletá a osmiletá gymnázia.

K přijímacím zkouškám na maturitní obory se navíc přihlásilo rovněž 1281 uprchlíků z Ukrajiny. Naprostá většina z nich se chtěla dostat na čtyřleté obory, 21 jich podalo přihlášky na víceletá gymnázia. Podle odhadu ministerstva školství je v ČR asi 25 tisíc uprchlíků ve věku středoškoláků.

Na čtyřletých maturitních oborech začaly jednotné přijímačky

Věda a školy

Uchazeči na čtyřletých oborech měli podle Cermatu správně v průměru 55,7 procenta testu z českého jazyka a 45,5 procenta v matematice. Vzhledem k tomu, že v minulých dvou letech se zkoušky konaly za odlišných podmínek kvůli opatřením proti covidu-19 a letos poprvé bez protiepidemických opatření, srovnal Cermat výsledky se situací v roce 2019. (Loni i předloni se jejich termín posunul o několik týdnů, v roce 2020 se zkouška konala výjimečně jen v jediném termínu a loni s povinnými rouškami – pozn. red.)

Proti porovnávanému roku 2019 je letos průměr v češtině o 3,4 procentního bodu horší, a v matematice naopak o 2,4 procentního bodu lepší.

Školačka: U přijímaček byly i věci, které jsme se neučili

Domácí

Na šestiletých gymnáziích dosáhli uchazeči v češtině průměrného výsledku 59,1 procenta a v matematice 53,7 procenta. Na osmiletých gymnáziích se jim test z češtiny vydařil v průměru na 54 procent a v matematice na 44,9 procenta. Průměrné výsledky na víceletých gymnáziích se proti roku 2019 zlepšily.

Ukrajinští uprchlíci měli o něco horší výsledky

Co se týče výsledků přihlášených ukrajinských uprchlíků, test z češtiny se jim nahradil pohovorem, takže Cermat jim hodnotil pouze test z matematiky. Na čtyřletých oborech a nástavbách z něj získali v průměru 36,6 procenta bodů, což je o 8,9 procentního bodu méně, než měli ostatní žáci.

Na maturitní obory se hlásí 1281 uprchlíků z Ukrajiny

Věda a školy

Ukrajince u přijímaček na SŠ leckde nechtějí

Domácí

Nižší bodový zisk válečných utečenců zřejmě souvisí s tím, že se donedávna vzdělávali v jiném školském systému a měli nejvýše asi jeden a půl měsíce na přípravu na testy v ČR. Zkoušku z matematiky skládali dva uchazeči v češtině, jeden v angličtině a zbytek v ukrajinštině.

Výsledky 17 ukrajinských uprchlíků, kteří se přihlásili na osmiletá gymnázia, se pohybovaly v matematice mezi 12 a 92 procenty. Čtyři Ukrajinci na šestiletých gymnáziích dosáhli výsledku mezi 20 a 78 procenty.

Zájem o maturitu z matematiky opět poklesl

Věda a školy

Odborníci dlouhodobě upozorňují, že se průměrné počty bodů u přijímacích zkoušek meziročně nedají moc srovnávat. Obtížnost zkoušek se může každý rok lišit, protože jejich úkolem není ověření úrovně znalostí, ale roztřídění uchazečů, vysvětlili již dříve např. konzultant obecně prospěšné společnosti EDUin Tomáš Feřtek a předseda Unie školských asociací Jiří Zajíček. Analyzovat letošní výsledky testů bude podle EDUin možné až po vydání souhrnné zprávy, kterou Cermat zveřejní později. Loni vyšla v červenci.

Reklama

Související články

Cermat: Počet škol s maturitními obory klesá

V Česku je nyní méně škol s maturitními obory, než kolik jich bylo při zavedení státní maturity v roce 2011. Úbytek souvisí zřejmě i s demografickým vývojem...

Výběr článků

Načítám