Hlavní obsah

Tající norský ledovec vydává poklady vikingů

Tající led v oblasti norského ledovce Lendbreen odhaluje poklady dávné minulosti i vikingského období. Archeologové objevili např. i dřevěnou krabici, která byla pod ledovou pokrývkou pohřbena pět století. Nalezena byla předloni, avšak vědecký tým její víko otevřel až nyní.

Foto: The Glacier Archaeology Program Innlandet

Otevřená krabička se zbytky svíčky z včelího vosku uvnitř

Článek

„Až 500 let stará dřevěná bedýnka, která byla odkryta v dokonale zachovaném stavu, když roztál kus ledovce v Norsku, obsahuje pozůstatky svíčky z včelího vosku,“ oznámili archeologové podle serveru The Daily Mail.

Neštovice zavlekli do Evropy Vikingové, tvrdí studie

Věda a školy

Podle vědců konkrétně ona krabička, která byla poprvé představena již v roce 2019, sloužila k přepravě dlouhých svíček, které používali tehdejší farmáři k osvětlení cesty mezi jejich hlavní farmou a tou letní.

Schránka s víkem byla vyrobena z borovicového dřeva a je svázána koženými řemínky.

„Radiokarbonovou metodou byl tento nález datován do období mezi roky 1475 až 1635, je tedy zhruba 400 až 500 let starý,“ sdělili ve svém prohlášení „ledovcoví archeologové“ z týmu norské výzkumné organizace Secrets of the Ice. Obsah krabičky byl analyzován v Muzeu kulturní historie v Oslu.

Daný nález, byť takové svíčky se podle odborníků používaly i dříve, tedy pochází z doby cca 400 let po hlavní éře vikingů. Nicméně lokalita nabízí i nefalšované vikingské poklady.

Otec se synem našli v horách zachovalý vikinský meč starý přes tisíc let

Koktejl

Ledová oblast Lendbreen s horským výběžkem se stala vyhledávaným cílem archeologů už od roku 2011, kdy byla objevena tisícovka artefaktů, které postupně odkrývala ustupující ledová masa.

Ledovce tající z důvodu klimatických změn vytvářejí v Norsku cenná archeologické naleziště. Kupříkladu v odkryté chodbě u zmiňovaného ledovce Lendbreen se od doby, kdy archeologové začali místo prozkoumávat, našlo více než 6000 artefaktů.

Vědci zjistili, proč naši předci malovali v jeskyních, kde není nic vidět

Věda a školy

Loni v listopadu se tam podle časopisu Antiquity objevilo třeba téměř 70 násad na šípy, dále boty, textil a kosti sobů – to vše na úbočí hory v horské oblasti Jotunheimen (česky Domov obrů; patří do Skandinávského pohoří), přes 385 km vzdálené od Osla.

Lokalita už vydala též vikinská kopí a nože, tuniku z vlny, rukavice, hole, prastará psí vodítka a dokonce i pozůstatky psa, stejně tak ztracenou sněžnici pro koně ze 3. století n. l.

Skladba nalezených předmětů je tak skutečně pestrá, shrnul web Gizmodo.

Závod s časem

Ačkoli oteplování naší planety pomáhá tyto mimořádné památky odhalovat, vědci musejí doslova závodit s časem, protože led je zároveň to, co je udržuje zachovalé.

Za 20 let zmizely islandské ledovce z plochy 750 čtverečních kilometrů

Věda a školy

Archeoložka Regula Gublerová ostatně v této souvislosti řekla loni v říjnu agentuře AFP: „Je to velmi krátké časové okno. Za 20 let tyto nálezy spolu s ledem zmizí.“

A dodala, že je to poněkud stresující, protože materiály jako kůže, dřevo, březová kůra a textilie mohou být zničeny erozí. A jediný důvod, proč zůstaly zachované, je právě zmrzlý led, fungující v tomto případě jako ochranná ulita.

Reklama

Související články

Kalich ukrýval vzácné písemnosti

Novou krytinu dostane sedlová a valbová část střechy památkově chráněného domu Kalich v centru Litoměřic. Na jeho věži budou provedeny lokální opravy...

Výběr článků

Načítám