Hlavní obsah

Švýcarské ledovce se za posledních pět let smrskly o desetinu

– Ženeva

Ledovce ve Švýcarsku přišly v posledních pěti letech o deset procent svého objemu. V úterý 15. října na to upozornila Švýcarská akademie přírodních věd. Autoři nové studie monitorovali 20 alpských ledovců a naměřené hodnoty podle agentury AFP nemají v posledních 100 letech obdoby.

Foto: Profimedia.cz

Švýcarské ledovce rychle tají.

Článek

Intenzita tání dosáhla během uplynulého léta kvůli několika vlnám veder „rekordní úrovně“, uvádějí švýcarští experti na kryosféru. (Kryosféra je veškeré prostředí Země, kde se voda nachází v pevném skupenství, jde tedy o mořský led, jezerní led, led na řekách a menších tocích, sněhovou pokrývku, ledovce, ledové čepice, příkrovy a zamrzlé půdy včetně permafrostu – pozn. red.)

Přitom létu předcházela zima bohatá na sněhové srážky a velmi studený měsíc leden. Opakoval se však scénář z předchozího roku a ani nadprůměrná jarní vrstva sněhu nevyvážila mimořádně teplé letní měsíce.

Roztálo množství jako roční spotřeba pitné vody ve Švýcarsku

Během dvou parných týdnů na konci června a července ze švýcarských ledovců odtály masy sněhu a ledu odpovídající národní roční spotřebě pitné vody v alpské konfederaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Orel natočil tající alpské ledovceVideo: AP

Tání pokračovalo až do začátku minulého měsíce, za posledních 12 měsíců tak švýcarské ledovce přišly přibližně o dvě procenta objemu. V součtu posledních pěti let přesáhl úbytek deset procent a byl tedy nejvýraznější za více než 100 let těchto měření.

Zmizí z Alp do konce století 90 procent ledovců?

Podle loňských údajů akademie věd ve Švýcarských Alpách leží přibližně 1500 ledovců.

Vysoká škola technická v Curychu předloni uvedla, že švýcarským ledovcům hrozí do konce století více než 90procentní úbytek objemu, nedojde-li k omezení emisí skleníkových plynů, které stojí za oteplováním světového klimatu. Ve státě podle vědců od roku 1850 zcela roztálo více než 500 ledovců.

Svět očima orla. Dravec natočil tající alpské ledovce

Věda a školy

Do dvaceti let zmizí v části Alp ledovce, tvrdí glaciolog

Evropa

Na skutečnost, že konkrétně ledovce ve Švýcarsku tají extrémně rychle, se upozorňovalo už víckrát. Ale samozřejmě se to ale netýká jen této země helvétského kříže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám