Hlavní obsah

Švýcaři stanovili rekord ve výpočtu čísla pí. Nově má 62,8 bilionu číslic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Curych

Ve Švýcarsku stanovili rekord ve výpočtu čísla pí, známého též jako Ludolfovo číslo, jehož první číslice jsou 3,14. Nově má 62,8 bilionu desetinných míst. Dosavadní rekord vědců ze Spojených států byl 50 bilionů číslic, informoval zpravodajský server Nau.ch.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

7817924264. Tak nyní podle vědců z vysoké školy kantonu Graubünden zní posledních deset známých číslic této zřejmě nejznámější matematické konstanty.

Výpočet umožnil vysoce výkonný počítač, který s ním strávil 108 dní a devět hodin. Podle serveru Euronews byl zhruba 3,5krát rychlejší při svém počítání než při loňském americkém rekordu (zmíněných 50 bilionů).

Pracovníci vysoké školy se sídlem v Churu oznámili výsledek své práce Guinnessově knize rekordů. Plné znění čísla bude zveřejněno až poté, co bude zápis do sbírky rekordů dokončen.

Nekonečně dlouhé číslo

Pí je číslo, které udává poměr obvodu kruhu k jeho průměru. Jeho první číslice 3,14 jsou celosvětově dobře známé, číslo je však nekonečně dlouhé. Prodloužení známé sekvence číslic u pí je velmi obtížné, protože číslo se neřídí žádným stanoveným modelem.

Japonka spočítala rekordně dlouhé pí. Má 31 bilionů číslic

Věda a školy

Pí se používá v inženýrství, fyzice či při průzkumech vesmíru, protože jeho hodnota se může využít při výpočtech vln, kruhů a válců.

Formalita, ale zajímavá. Sněmovna schválila novou definici kilogramu

Věda a školy

Snaha o delší verzi čísla je dlouhodobou zábavou matematiků. V reálném světě však jeho prodloužení přílišné využití nemá. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) při svých výpočtech používá pí s 15 číslicemi.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám