Hlavní obsah

Studenti ČVUT zvítězili na mezinárodní soutěži s robotem Květou

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mezinárodní studentské soutěži, která je zaměřena na inovace a nové technologie ve stavebnictví, vyhrál v konkurenci 1259 účastníků z 58 zemí tým studentů Fakulty stavební Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze. Ve své kategorii zvítězil s návrhem robota na úklid staveniště, kterého pojmenovali Květa. Byť jde jen o návrh, již se o něj zajímají tuzemské i zahraniční firmy.

Foto: ČVUT

Koncept autonomního robota sloužícího k úklidu staveniště a jeho okolí

Článek

Soutěže se účastnili studenti z 350 vysokých škol a univerzit. Do finále v Paříži, které se konalo 17. a 18. května, se probojovalo z regionálních kol celkem 14 týmů. Kromě týmu z Fakulty stavební ČVUT ve složení Lucie Stupková, Jakub Starosta, Radek Benetka a Jakub Volf si cenu v kategorii jménem Leonard odnesly i dva francouzské.

Studenti mohli soutěžit s projekty inovací ve třech oblastech: stavba zítřka, trvalé stavby a město na povrchu i pod ním.

Žádný robotický systém na úklid staveniště není

„Celý tým studuje na fakultě obor Příprava, realizace a provoz staveb, a s nepořádkem na staveništi se setkáváme v rámci praxe každý den. Proto nám nápad robotizace úklidu staveniště přišel potřebný a zajímavý,“ vysvětlil iniciátor návrhu Jakub Starosta, proč studenti Fakulty stavební ČVUT měli s návrhem projektu rychle jasno.

„Před vlastním zahájením projektu jsme si udělali rešerši a udivilo nás, že žádný robotický systém pro úklid staveniště v současné době neexistuje,“ přidal se Jakub Volf.

Foto: ČVUT

Český úspěšný tým: zleva Jakub Volf, Radek Benetka, Jakub Starosta a Lucie Stupková

Projekt robotického úklidového systému studenti připravili na katedře technologie staveb v rámci volitelného předmětu Robotické technologie ve stavebnictví.

„Stavební robotika a související oblasti se mohutně rozvíjejí. Na hodinách se snažíme seznamovat studenty s aktuálními trendy a formou projektů jim dát možnost navrhnout koncepční podobu strojního zařízení, které využívá principy robotiky v kombinaci s dalšími pokročilými technologiemi, jako jsou drony či autonomní řízení. A takovýto úspěch v soutěži je pro nás zprávou, že jdeme dobrou cestou,“ konstatoval vyučující předmětu Michal Kovářík.

Robot se jmenuje Květa

Návrh speciálního robota, jehož studenti pojmenovali Květa, je 1,6 metru dlouhý, 1,2 metru široký a 1,2 metru vysoký, plánovaná běžná rychlost je 6 km/h a maximální dojezd 42 kilometrů. Robota by měly pohánět elektrické baterie, nabíjené z obnovitelných zdrojů v dokovací stanici.

Na staveništi by mu neměl dělat problém úklid a recyklace běžného odpadu ze stavební výroby jako zbytky zeminy, asfaltu, betonu, omítek, výztuže i plastů.

„Projekt nejlépe odpovídal tématu Stavba zítřka, a to hlavně ve smyslu procesu výstavby. Navíc se jeví jako realizovatelný, a to v horizontu tří až pěti let,“ uvedl k tomu Vladimír Hendrich z firmy SMP CZ, dceřiné společnosti skupiny Vinci Construction.

Dodal, že ve stavebnictví proběhla řada změn, například využití digitalizace v rámci projektování, částečná automatizace výroby stavebních hmot a prvků. „Vlastní provádění prací na stavbě ale zůstalo zatím téměř nedotčeno. To má právě tento a podobné projekty šanci změnit,“ uzavřel s tím, že pořádek je na stavbě velmi důležitý – zejména z hlediska organizace práce a bezpečnosti.

Úspěch českým studentům umožní vstoupit do pařížského start-up inkubátoru skupiny Vinci Construction a spolu s vývojáři a dalšími specialisty začít na projektu skutečně pracovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám