Hlavní obsah

Staň se na den vědkyní. Akce přilákala na ČVUT rekordní počet středoškolaček

Mezinárodní den žen a dívek ve vědě, který každý rok připadá na 11. února, připomněly dvě fakulty ČVUT v Praze organizací akce „Staň se na den vědkyní“. Na událost simulující vědeckou konferenci se přihlásil z celého Česka rekordní počet 80 středoškolaček. Žákyně SŠ na podobné akce vyrážejí podle organizátorů i kvůli ujištění, že ve studiu techniky a přírodních věd takříkajíc „nebudou samy“.

Foto: ČVUT

Na akci se přihlásilo osm desítek středoškolaček.

Článek

Svoji práci zájemkyním skrze přednášky, panelovou diskusi a praktické workshopy v laboratořích představily vědkyně i studentky Fakulty elektrotechnické (FEL) a Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské (FJFI) ČVUT.

„Snažíme se dívkám ukázat, že ani přírodní, technické a matematické vědy nejsou oblastí předurčenou pro muže. A těší mě, že podíl žen mezi našimi studenty stále roste,“ poznamenala docentka Jana Bielčíková z Katedry fyziky FJFI, panelistka diskuse s vědkyněmi.

Dívka má ve 12 letech první vysokoškolský titul

Koktejl

Jaroslava Óbertová, jedna z hlavních organizátorek akce a vědecká pracovnice FJFI, dodala, že pořadatele velmi překvapil tak velký zájem o akci. „Kvůli kapacitě jsme museli registrace ukončit o den dříve. V minulých letech jsme se pohybovali na polovičních počtech účastnic. Staň se na den vědkyní pořádáme na FJFI už šestým rokem, letos poprvé se připojila i elektrotechnická fakulta,“ uvedla.

Foto: ČVUT

Celodenní událost zahrnovala přednášky, panelovou diskusi i praktické workshopy v laboratořích.

Zmínila, že ze zpětné vazby vyplývá, že právě tato posila pomohla rozšířit povědomí a zájem mezi více studentek. „Příští rok bychom rádi využili tento potenciál, navýšili kapacitu a pozvali středoškolských studentek ještě více,“ prohlásila.

„Proč to chceš studovat? Nebude tě to bavit!“

Středoškolačky oceňovaly podle zástupců ČVUT zejména samotnou existenci akce, program, zapojené vědkyně a vysokou úroveň organizace.

Důležitou součástí byla i závěrečná slavnostní večeře v restauraci na Petříně, kterou účastnice i vědkyně využily k networkingu (tj. vytváření vztahů mezi lidmi, vzájemná výměna informací a udržování osobních kontaktů – pozn. red.). Inspirace a podpora totiž mohou být pro žákyně středních škol klíčové v motivaci ke studiu technických a přírodovědných oborů.

Pouze mužská doména? Na ČVUT probíhá Letní škola IT pro středoškolačky

Věda a školy

„Když mě okolí od studia odrazuje, nejvíc mi pomáhá kolektiv lidí, kteří se scházejí na podobných akcích. Ať už to jsou letní školy, víkendovky, nebo tato akce, kde se potkávají lidé se stejným zájmem, se kterými se můžu bavit,“ přiznala jedna z účastnic, která na akci dorazila z kroměřížského gymnázia.

„Zjišťujeme od sebe různé informace a pomáhá mi to utvrzovat se v tom, že nejsem jediná a mám šanci něco takového dělat. Ve třídě jsme jediné dvě dívky, které se zajímáme o přírodní vědy a techniku. Když někomu řeknu, že plánuju studovat techniku, často se mě okolí ptá, proč to chci studovat. Myslí si, že je to moc těžké, že jsou tam samí kluci a nebude mě to bavit. Jestli bych se jako holka prý nechtěla věnovat raději něčemu jinému,“ doplnila.

Foto: ČVUT

Z akce Staň se na den vědkyní.

V průběhu akce se účastnice zapojily i do anonymního online šetření, které zkoumalo, jak často přítomné dívky slýchají, že se k nim technika nehodí. Na škále od jedné do deseti byl hlasovací průměr 6,1 – poznámky o nevhodnosti určitých oborů tedy přítomné středoškolačky stále slýchají poměrně často.

„Věřím ale, že situace se zlepšuje i díky takovéto akci. Je důležité si neustále rozšiřovat obzory, hledat vzory a ptát se ostatních. To nám může významně pomoci se v budoucnu rozhodnout,“ nechala se slyšet studentka gymnázia v Uničově.

Prvním kolem výběru astronautů Evropské kosmické agentury prošlo 1400 lidí

Věda a školy

Potřebu být součástí komunity studentek s podobným zájmem a sdílet s nimi svoje zkušenosti, poznatky a problémy vnímala též Michaela Valentová, nyní vědkyně z FEL ČVUT.

„Zároveň mi jako velmi přínosné přišlo sdílení rozmanitých zkušeností z různých etap vědecké kariéry. Vědecká kariéra není monolit, přístupů i cest je mnoho a doufám, že i studentky se tak budou moci lépe rozhodovat podle svých skutečných cílů,“ uzavřela Valentová s tím, že „bylo skvělé na aktuální akci vidět tolik chytrých a aktivních studentek s velkým potenciálem posunout nejen vědecké poznání, ale i vnímání vědecké sféry“.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám