Hlavní obsah

Společnosti Sotio a Merck budou testovat protinádorový přípravek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biotechnologická společnost Sotio Biotech vlastněná skupinou PPF oznámila, že s americkou farmaceutickou firmou Merck uzavřela smlouvu o spolupráci na velké klinické studii. Do společných klinických testů protinádorového přípravku bude zařazeno až 300 pacientů s šesti různými onkologickými diagnózami.

Foto: Sotio

Uprostřed je bílá krvinka: T-lymfocyt. Správně aktivovaný T-lymfocyt umí zabíjet nádorové buňky. Červeně je znázorněn receptor pro interleukin 15 - bílkovina aktivující T-lymfocyty. Modré a zelené struktury znázorňují produkt, který se testuje (SOT101).

Článek

Studie nazvaná Aurelio-04 bude tzv. druhou fází klinického testování na lidech. Probíhat má ve Spojených státech a vybraných evropských zemích a začne v první polovině příštího roku.

Do studie bude zařazeno konkrétně až 300 pacientů s karcinomy plic, kůže, tlustého střeva, jater, prostaty či vaječníků.

Podle smlouvy bude hodnotit bezpečnost a účinnost přípravku SOT101 na bázi interleukinu IL-15 od společnosti Sotio v kombinaci s přípravkem Keytruda (pembrolizumab) od společnosti Merck u pacientů s výše zmíněnými typy nádorů pevných tkání.

PPF dala biotechnologické firmě přes 7 miliard na vývoj léčby nádorů

Ekonomika

„SOT101 v kombinaci s přípravkem Keytruda prokázal slibná klinická data v rámci probíhající první fáze klinické studie, Aurelio-03,“ nastínil generální ředitel Sotio Radek Špíšek.

„Jsme rádi, že můžeme spolupracovat s MSD (Merck v Evropě používá označení MSD, pozn. red.) při ověřování účinnosti této kombinace přípravků v rámci klinické studie zaměřené na léčbu pacientů s různými typy nádorových onemocnění,“ dodal.

Aby bílé krvinky zničily nádor

SOT101 je přípravek, který stimuluje imunitní systém takovým způsobem, že aktivuje bílé krvinky, zejména tzv. T-lymfocyty a NK buňky, aby zabíjely nádorové buňky.

V imunoonkologii jde podle Špíška o nadějnou terapeutickou látku, která se navíc dobře kombinuje se zavedenými onkologickými léky.

Společnost Sotio získá jihokorejskou technologii na vývoj protinádorových přípravků

Věda a školy

Zmíněná tuzemská biotechnologická společnost zároveň nedávno získala licenci na využití technologie jihokorejské firmy LegoChem Biosciences (LCB) pro vývoj až pěti nových protinádorových přípravků na bázi ADC (antibody-drug conjugate, tj. konjugát protilátky a léku).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám