Hlavní obsah

Šokující snímky NASA ukazují, jak klimatické události proměňují naši planetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zveřejnil působivou sérii více než 500 převážně satelitních snímků, které ukazují, jak změna klimatu průběžně proměňuje Zemi. Fotografie shodných míst „před a po” jasně ukazují dopady povodní, rovněž sucha, požárů či tajícího ledu. Ne všechny zachycené změny jsou ale automaticky negativního rázu.

Foto: NASA

Vysychání jihoafrické vodní nádrže Theewaterskloof - vlevo snímek z října 2014, vpravo z října 2017

Článek

NASA vydala sérii satelitních snímků, které odhalují ničivý dopad globálních změn klimatu. Řada fotografií pořízených z vesmíru, které jsou součástí širšího projektu s názvem „Images of Change“ („Snímky změny“), byly zveřejněny pracovní skupinou NASA pro globální změnu klimatu. Ukazuje to proměny stejných míst kvůli kombinaci změn klimatu, urbanizace, záplav, ale i požárů.

Led taje a taje...

Patří sem sice zachycení omezení cestování v čínském Wu-chanu, ale i rozpadající se ledovce, sníh na Sahaře, tající led v Antarktidě i Arktidě - konkrétně značně alarmující jsou snímky, kolik ledu zmizelo kolem severního pólu od roku 1984, jak si můžete ověřit (zde i u následujících fotek) tahem červeného posuvníku na tu či onu stranu.

  • Severní ledový oceán v roce 1984 (levá část) a 2012 (pravá část):

„Při rychlosti úbytku mořského ledu, který tam pozorujeme, je velmi pravděpodobné, že arktický letní mořský led během tohoto století úplně zmizí," konstatoval podle serveru The Daily Mail vědec NASA Joey Comiso.

Alpy měly před 6000 lety méně ledovců než dnes, tvrdí nová studie

Věda a školy

Za pozornost stojí taktéž zaznamenané úbytky ledu na Aljašce.

  • Severozápadní ledovec (Northwestern Glacier) na Aljašce, vlevo fotografie z 20. až 40. let 20. století, vpravo z 12. října 2005:

Některé snímky rovněž vykreslují dopady lidské činnosti, ať už je to odlesňování v Jižní Americe nebo tzv. světelné znečištění nad italským průmyslovým severem.

  • Výsledek odlesňování v argentinské části regionu Gran Chaco - vlevo snímek z prosince 2000, vpravo z prosince 2019:

V Amazonii zmizel prales o rozloze větší než ostrov Jamajka

Svět
  • Vývoj světelného smogu nad italským Milánem v letech 2012-2015:

Nejen varující informace

Nicméně jak upozornil list The Independent, například jedna dvojice ukazuje i řeku Mekong, důležitou pro téměř 60 milionů lidí v jihovýchodní Asii, jak mění barvu. Zatímco voda obvykle vypadá hnědá kvůli plovoucím sedimentům, část řeky v Thajsku se loni změnila v jasně modrou - a toto skutečně špatná zpráva není.

  • Změna zbarvení řeky Mekong mezi lednem 2015 a lednem 2020:

Sami si můžete i u několika dalších vybraných dvojic ručně ověřit, jak odlišně vypadá daná krajina v rozmezí několika desetiletí od sebe, ale leckde i několika měsíců nebo dní. Levá polovina obrázku vždy zahrnuje snímek určité lokality ze staršího data, vpravo je fotografie stejného místa či území z pozdějšího roku či let, obvykle právě ve stejném měsíci nebo ročním období.

  • Východní Bangladéš před (2. června 2020) a po (25. července 2020) neobvykle silných záplavách z monzunových dešťů:
  • Změna barvy indického jezera Lonar mezi 25. květnem a 10. červnem 2020:

Nesmírně zajímavá je tedy i loňská změna barvy Lonarského jezera v Indii, která proběhla během několika dní na přelomu května a června. Teplé a suché počasí totiž odpařilo značné množství vody kráterního jezera a zanechalo po sobě soli. Vědci pak zjistili, že za změnou barvy na tmavě růžovou až červenou stojí růžový pigment jednobuněčných mikrobů zvaných haloarchaea. Jde o organismy, které si libují právě ve velmi slané vodě.

Za polovinu emisí z letadel může pouhé jedno procento lidí

Věda a školy
  • Záběry na aljašský stratovulkán Mount Shishaldin - vlevo z října 2019 po sérii erupcí na nízké úrovni, zatímco vpravo snímek z ledna 2020 během většího výbuchu, který vystřelil do vzduchu osmikilometrový oblak popela:
  • Ledovec Ok na Islandu mezi roky 1986 a 2019 prakticky zmizel:

Na Islandu se slavnostně loučí s ledovcem, který zanikl

Věda a školy
  • V září roku 2017 se antarktický ledovec Pine Island odlomil (snímek vlevo); druhý snímek družic NASA Landsat představuje oblast v lednu 2018:
  • Mezi lety 2014 až 2019 vyschlo chilské jezero Laguna de Aculeo:
  • Naproti tomu jezero Meredith v Texasu v USA vypadalo v listopadu 2018 výrazně lépe než stejný měsíc roku 2013:
  • Jaro na Kulundské stepi při rusko-kazašské hranici 1. dubna 2020 a 11. června 2020:

Celý soubor těchto snímků od americké vesmírné agentury naleznete zde.

Za poslední tři měsíce zaznamenala Antarktida 30 000 otřesů

Věda a školy

Reklama

Související články

Čínské ledovce tají šokujícím tempem

Ledovce v čínském pohoří Čchi-lien-šan, které je známé i jako Richthofenovo, mizí podle odborníků doslova šokující rychlostí. Globální změny klimatu totiž...

Výběr článků

Načítám