Hlavní obsah

Rusové zřejmě zůstanou na ISS do roku 2028. Nyní tam dopravili i jednoho Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko se velmi pravděpodobně bude podílet na činnosti Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do roku 2028. Podle agentury TASS to ve středu uvedl šéf vesmírné korporace Roskosmos Jurij Borisov. Z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu zároveň ten den odstartovala raketa Sojuz, která k ISS dopravila tři nové členy posádky: Rusy Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a Američana Francisca Rubia.

Z Bajkonuru vyrazili na ISS noví členové posádky: dva Rusové a AmeričanVideo: Reuters

 
Článek

Dlouhodobou mezinárodní spolupráci na oběžné dráze Země poznamenává mimořádné napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině.

V červenci ředitel Roskosmosu sdělil, že se Moskva z mezinárodního projektu začne stahovat po roce 2024. Nyní uvedl, že Rusko bude na projektu ISS spolupracovat i po roce 2024 v závislosti na technickém stavu ISS, ale „s vysokou pravděpodobností“ zůstane až do roku 2028.

Rusko ukázalo model vlastní vesmírné stanice

Evropa

Rusové odejdou z ISS? Politováníhodné, ale oficiální zpráva nepřišla, reagují Američané

Věda a školy

Roskosmos dříve oznámil, že Rusko chce vybudovat vlastní orbitální stanici, což bude hlavní priorita této agentury v oblasti pilotované kosmonautiky.

ISS je od roku 1998 společným projektem amerického vesmírného úřadu NASA, Roskosmosu, Evropské kosmické agentury (ESA), Japonska a Kanady. Moskva v souvislosti s protiruskými sankcemi kvůli válce na Ukrajině dříve uvedla, že provoz ruských lodí využívaných k zásobování ISS bude narušen a že sankce ovlivní i ruský segment ISS, který koriguje pohyb stanice. Vyhrožoval zejména bývalý šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin.

Putin odvolal šéfa Roskosmosu Rogozina

Evropa

Roskosmos se dohodl na další spolupráci s NASA

Svět

Navzdory rozkolu se nicméně NASA a Roskosmos dohodly na pokračování společných letů na ISS. Orbitální komplex tak v současné době zůstává jednou z posledních oblastí spolupráce mezi Moskvou a Západem.

Což demonstroval i aktuální let Sojuzu.

Nové osazenstvo stanice

„Ve středu v 15:54 SELČ odstartovala ze vzletové rampy 31/6 na kosmodromu Bajkonur nosná raketa Sojuz 2.1a s pilotovanou kosmickou lodí Sojuz MS-22 (posádka Prokopjev, Petelin, Rubio). Od horního stupně se kosmická loď oddělila 8 minut a 46 sekund po startu,“ shrnul na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Více než tři hodiny poté, v 19:06 SELČ, se k modulu Rassvet na ISS pilotovaná kosmická loď Sojuz MS-22 připojila.

Posádka stanice se tak rozrostla o ruské kosmonauty Sergeje Prokopjeva a Dmitrije Petelina a amerického astronauta salvadorského původu Francisca „Franka“ Rubia.

Mimo nich bylo podle Václavíka na palubě Sojuzu i 120 kg dalšího nákladu: jídlo, hygienické potřeby, oblečení, dokumentace, osobní předměty a obalový materiál pro devět experimentů.

Ruští kosmonauti pracovali venku u ISS skoro osm hodin

Věda a školy

Nová trojice se připojila k ruským kosmonautům Olegu Artěmjevovi, Denisi Matvějevovi a Sergeji Korsakovovi z Roskosmosu, americkým astronautům z NASA Bobu Hinesovi, Kjellu Lindgrenovi a Jessice Watkinsové a jejich kolegyni, Italce Samantě Cristoforettiové z Evropské vesmírné agentury (ESA), kteří na ISS v současnosti působí.

Rubio, Prokopjev a Petelin stráví na ISS šest měsíců, Prokopjev vyrazil do vesmíru již podruhé, pro zbývající dva astronauty jde o první let. Jak připomíná agentura AFP, Rubio je prvním americkým astronautem, který cestoval na vesmírnou stanici na palubě ruské lodi od ruské invaze na Ukrajinu letos 24. února.

KOMENTÁŘ: Kosmické potíže USA – Alex Švamberk

Komentáře

Situace na oběžné dráze se má změnit 29. září odletem Sojuzu MS-21. „Ano, 29. září odletí od ISS Sojuz MS-21 s Artěmjevem, Korsakovem a Matvějevem,“ potvrdil pro Novinky popularizátor kosmonautiky Milan Halousek z České kosmické kanceláře a České astronomické společnosti.

Následovat bude podle něj poté v říjnu přílet mise SpaceX Crew-5, tj. loď Dragon 2 (Crew Dragon) s Američany Nicole Aunapuovou Mannovou a Joshem Cassadou, dále Ruskou Annou Kikinovou a Japoncem Kóičim Wakatou.

Do vesmíru poletí první Američanka domorodého původu. Bude navíc velitelkou

Věda a školy

A posléze odlet z ISS kosmické lodi s misí SpaceX Crew-4 (Lindgren, Hines, Watkinsová, Cristoforettiová).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám