Hlavní obsah

Rudá skvrna na Jupiteru se zmenšuje čím dál rychleji

Poznávací znamení obra Sluneční soustavy, planety Jupiter, velká rudá skvrna, se rapidně zmenšuje. Elipsovitý vír v atmosféře se každý rok zkracuje od tisíc kilometrů. Potvrzují to snímky pořízené Hubbleovým vesmírným dalekohledem.

Foto: NASA/ESA

Srovnání velikosti Jupiterovy skvrny

Článek

"Současná pozorování Hubbleova vesmírného dalekohledu potvrzují, že skvrna má napříč méně než 16 500 kilometrů, což je nejmenší naměřený průměr," uvedla astronomka Amy Simonová z Goddardova střediska vesmírných letů v americkém Marylandu.

Skvrna, která je v centru temně rudá a na okrajích přechází do oranžové, světle žluté a bílé, také mění svůj tvar. Je kulatější než dříve, protože se zmenšuje jen její větší rozměr, ten druhý se téměř nemění.

Také se stále hůře pozoruje, protože bledne a je méně patrná vedle okolních mračen.

Když kolem Jupitera v letech 1979 a 1980 prolétly americké sondy Voyager, měřila skvrna cca 23 000 kilometrů. Na konci 19. století přitom pozorovatelé odhadovali její větší rozměr na 41 000 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Jupiter s charakteristickou skvrnou

Vědci si nejsou jistí, proč se skvrna zmenšuje.

"Je patrné, že do bouře pronikají velmi malé víry. Ty mohou být odpovědné za urychlení změn zásahem do vnitřní dynamiky," soudí Amy Simonová. Víry ji mohou připravovat o energii.

Simonová se pokouší zjistit, k jakým jevům dochází v atmosféře Jupiteru, že se skvrna zmenšuje. Rudá skvrna je však stále největší anticyklónou ve Sluneční soustavě s větry o rychlosti několika set kilometrů za hodinu.

Reklama

Související články

Jupiter a Saturn zkrápí démantový déšť

Za odvážné, ale dosti pravděpodobné označili účastníci konference Americké astronomické společnosti tvrzení kolegy z americké NASA, že z mraků na obřích...

Výběr článků

Načítám