Hlavní obsah

Roušky budou povinné i ve školách, ve třídách však ne

Novinky, ČTK, Filip Šára
Praha

Ani po středečním zpřísnění nařízení o nošení roušek ve vnitřních prostorách nebude ochrana nosu a úst ve školách povinná ve třídách, ale jen opět ve společných prostorách. Na videokonferenci s novináři to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Původně měla povinnost ochrany dýchacích cest ve společných prostorách škol platit pouze v Praze, nově to tak ale od čtvrtka bude po celé zemi.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Článek

„Od začátku školního roku se koronavirus vyskytl ve 144 školách,“ uvedl Vojtěch.

Například právě v Praze kvůli nákaze zahájí nový školní rok se zpožděním Fakultní základní škola PedF UK v ulici Mezi Školami v Praze 13, ZŠ profesora Švejcara v Modřanech a waldorfská základní škola v Jinonicích, zavřená je do čtvrtka i mateřská školka K Podjezdu v Praze 4.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Že by se nově nařízené plošné nošení roušek ve školách nemělo týkat výuky ve třídách a v učebnách, avizoval ministr školství Robert Plaga (ANO) už dříve během dne.

„To plošné opatření, které má mít platnost pro vnitřní prostory v celé republice, je podle mých informací koncipováno v duchu opatření, která jsme ve školách avizovali v rámci manuálu pro společné prostory. To znamená, že by se to nemělo týkat výuky ve třídách a v učebnách, ale mělo by jít o nošení roušek uvnitř škol, tedy na chodbách. V podstatě v režimu, který jsme znali na jaře a který odpovídá manuálu pro oranžový stupeň,“ řekl Novinkám Plaga.

Šéf resortu zdravotnictví to nedlouho poté potvrdil. „V případě budov škol, školských zařízení a budov vysokých škol se povinnost vztahuje pouze na společné prostory těchto budov (např. chodby a záchody),” stojí na webu ministerstva.

Rekordní úterý

Od čtvrtka tedy bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé České republice. Chránit si ústa a nos je v současnosti nutné při cestách hromadnou dopravou nebo při návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení. V Praze pak od středy povinnost platí i v obchodech a nákupních centrech a na poštách.

Školkám roušky nehrozí

Stalo se

V úterý přibylo v Česku rekordních 1164 potvrzených případů nákazy koronavirem, dosavadním maximem bylo pátečních 796 případů. Rekordní je také počet aktuálně nemocných, kterých je 9272. Hospitalizovaných s covidem-19 je 234 lidí, ve vážném stavu je podle posledních údajů ministerstva zdravotnictví 62 pacientů, nejvíce od 29. dubna.

Padl další rekord v počtu nakažených

Koronavirus

Reklama

Související články

Některé školy poprvé přivítají žáky

Zatímco koronavirus uzavřel po několika dnech mnoho škol v Česku, některé se naopak vůbec poprvé pro žáky otevírají ve středu a později během týdne. 1. září se...

Dodržujte pravidlo 3R, vyzval Čechy Vojtěch

K úspěšnému zvládnutí koronavirové situace v České republice může přispět každý Čech, a to tím, že bude dodržovat pravidlo 3R, tedy nosit roušky, mýt si ruce...

Výběr článků

Načítám