Hlavní obsah

Roste zájem o absolventy MBA programů

Novinky,

Nabídka pracovních pozic vhodných pro absolventy MBA programů celosvětově vzrostla o 13 procent. Zaměstnancům, kteří získali profesní titul MBA, se rovněž zvyšují mzdy. Data vyplývají z průzkumu britské společnosti QS, která se zaměřuje na oblast vzdělávání, uveřejněného na webu topmba.com1. Informace o náborech v letech 2016 a 2017 poskytlo na 3500 zaměstnavatelů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Programy MBA jsou zaměřené především na praxi. Tím se odlišují od klasických programů univerzit. Mají prohloubit znalosti a vybavit absolventy pro reálný pracovní život.

Vysokoškolské vzdělání už dnes není pro vrcholové manažery v praxi dostačující. Potvrzují to i statistiky MBA institutu CEMI v Praze, kde má více než 70 procent studentů ukončené VŠ vzdělání a svoji manažerskou praxi dále rozvíjí profesním MBA vzděláním.

CEMI (Central European Management Institute)
Institut CEMI byl založen v roce 2011 s cílem poskytovat online MBA a LLM (program zaměřen na právo) vzdělání na evropské úrovni. Studium trvá rok a je dostupné především studentům z ČR a Slovenska.

„I přes nízkou celkovou míru nezaměstnanosti je na trhu práce stále u těch opravdu zajímavých manažerských pozic obrovská konkurence, proto musejí manažeři neustále sledovat novinky, vzdělávat se a reagovat na okolní dění, aby mezi ostatními uspěli. Zvyšují se požadavky i na samotné zaměstnance, kdy praktické zkušenosti patří dnes k nejdůležitějším kritériím při náboru,“ vysvětlil Štěpán Mika, ředitel vzdělávacího institutu CEMI.

Výběr z předmětů

Institut přichází s novinkou, která studentům umožní vytvořit si MBA studium ušité na míru své kariéře. Obor MBA Flexi studentům umožní dosáhnout flexibility v manažerském vzdělávání. Uchazeči si sami z více než 60 studijních předmětů vybírají 10, které se jim nejvíce líbí a považují je za nejpřínosnější. Lze si i přizpůsobit čas, toto placené studium je navíc online.

Vycházet vstříc mohou i zaměstnavatelé. „Když je na pracovním trhu nedostatek schopných a spolehlivých pracovníků, tak si zaměstnavatelé lidí, kteří se chtějí vzdělávat a posouvat v oboru, váží. Většinou se jim snaží vyjít vstříc,“ poznamenal k tomu již dříve Martin Novák, výkonný ředitel BIBS – vysoké školy, která MBA programy rovněž nabízí.

MBA

Zahraniční vysokoškolský studijní program, jehož absolventi získají titul MBA (Master of Business Administration), je zaměřen na praxi. V ČR se na něj nevztahuje zákon o vysokých školách, není formálně akreditován, nejde tak o akademický, ale profesní titul.

Vhodný je nejen pro majitele společností, ředitele, podnikatele, ale i pro představitele neziskového sektoru či státní správy.

Trendem posledních let také je, že o MBA studium projevuje zájem stále větší počet žen, jejich podíl se každoročně zvyšuje.

Reklama

Související články

Špatný manažer se firmě prodraží

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí ve firmách je výběr ředitele, případně manažera. Na této osobě významně závisí fungování a rozvoj celého podniku. Přitom...

Výběr článků

Načítám