Hlavní obsah

Robot Fjodor už do kosmu nepoletí. Překážejí mu nohy

Právo, Novinky, ama, fš

Android Fjodor, který se koncem minulého týdne vrátil z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), už do kosmu nepoletí. Hlavním důvodem mají být jeho nohy.

Foto: Profimedia.cz

Fjodor po návratu z ISS.

Článek

„Nemá tam co dělat. Svou misi splnil,“ citovala agentura RIA Novosti Jevgenije Dudorova, ředitele podniku Androidní technika, který se na vyslání robota do vesmíru podílel.

Podle jeho slov se Fjodor pro další let nehodí, neboť „má nohy“. Ty přitom v rámci mise spojené s vystoupením do otevřeného kosmu nejsou prý potřeba. Jeho design a 180centimetrová výška kvůli dlouhým robotickým končetinám pro práci s posádkou zřejmě nebyly úplně ideální.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruský android Fjodor

Francouzská stanice France 24 v této souvislosti cituje ruskou vesmírnou korporaci Roskosmos, podle které se nakonec Fjodorovy nohy během cesty znehybněly (a tím se staly přítěží), přičemž android nebyl naprogramován k tomu, aby se na ISS sám chytal zábradlí kvůli pohybování v mikrogravitaci.

Příští bude Leonov

Další android se bude jmenovat Alexej Leonov, podle kosmonauta, který v roce 1965 vystoupil jako první člověk do volného prostoru při letu kosmické lodi Voschod 2.

Samotný robot Fjodor vyrazil k ISS na palubě ruské lodi Sojuz MS-14, kterou vynesla raketa Sojuz-2.1a, ve čtvrtek 22. srpna. Dva dny poté se měl Sojuz k orbitální laboratoři připojit, avšak nepovedlo se to.

Po nuceném přeparkování jiné lodi na oběžné dráze se zakotvení v úterý 27. srpna již zdařilo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sojuz přistál u ISSVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám