Hlavní obsah

Ředitelé: Školství letos ovlivnila výuka na dálku, na mnohá témata nebyl čas

Praha

Školství se letos zabývalo hlavně epidemií covidu-19 a jejími dopady na výuku či maturitní zkoušky. Na jiná témata nebylo moc času. Uvedli to předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renata Schejbalová a šéf Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček. Za pozitivní označili, že se premiérovi Andreji Babišovi (ANO) nepodařilo prosadit návrh úřední maturity, zklamal je ale výsledek projednávání novely zákona o pedagogických pracovnících.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Šéfové školských asociací kladně zhodnotili spolupráci s ministerstvem školství ohledně opatření proti epidemii.

Na středních školách měla podle Zajíčka covidová situace na jaře vliv zejména na praktické vyučování, které se při výuce na dálku nemohlo konat v obvyklém rozsahu.

Zkoušky by se mohly upravit při plošné uzávěře, nyní se to nechystá, sdělil Plaga

Věda a školy

„Také diskuze na téma podoby maturitní zkoušky byly poměrně náročné, ale nakonec jsme dokázali maturity zvládnout s určitými úlevami klasicky, což považuji za důležité,“ zmínil mimo jiné i ředitel Masarykovy střední školy chemické v Praze.

Opakované karantény a hybridní výuka

Snadné nebylo podle Zajíčka ani podzimní období, a to kvůli opakovaným karanténám tříd a nutnosti hybridní výuky.

Podle něj zatěžuje školy i rostoucí administrativa a problémy v komunikaci s hygieniky, kteří nezvládají vždy trasovat kontakty nakažených a při nařizování karantény žáků nepostupují jednotně.

Senát odklepnul ošetřovné, bonus i příspěvek pro lidi v karanténě

Domácí

Oba, Zajíčka i Schejbalovou, zároveň zklamalo, že Sněmovna před říjnovými volbami nedokončila projednávání novely zákona o pedagogických pracovnících, která počítala mj. s nastavením financování školních psychologů či speciálních pedagogů ve školách ze státních prostředků místo dotací.

Nedostatek učitelů

Schejbalová, která působí jako ředitelka pražského Gymnázia Nad Štolou, ještě vytkla ministerstvu, že se zástupci gymnázií neprobralo úpravy vzdělávacích plánů, které kladou větší důraz na informatiku v základních školách. Obává se, že na nové pojetí výuky informatiky budou chybět vyučující.

„Celkově mě trápí nedostatek učitelů některých předmětů - konkrétně matematiky, fyziky, informatiky, chemie,“ vyjmenovala. I proto by se podle ní měl budoucí ministr školství (Petr Gazdík, STAN - pozn. red.) rychle snažit znovu předložit novelu zákona o pedagogických pracovnících.

Gymnázia mohou od příštího roku modernizovat výuku informatiky. Učitelé ale chybějí

Věda a školy

„A doufám, že nová vláda dosáhne shody na tom, aby výše učitelských platů byla zakotvena na výši 130 procent průměrné mzdy a nebyly o tom každoroční nedůstojné dohady,“ dodala.

V nadcházejícím roce by si oba zástupci ředitelů přáli ve školství stabilitu. „Doufám, že nový ministr naváže na práci současného ministra Roberta Plagy (za ANO) a že nebude provádět žádné razantní změny,“ poznamenala Schejbalová.

Gazdík: Systém vzdělávání připravuje na minulost, ne na budoucnost

Domácí

Očekává jednání o zavedení možnosti elektronického podávání přihlášek na střední školy a debatu o změnách v maturitách. Ke zvýšení kvality vzdělávání by podle Zajíčka měly do budoucna přispět rovněž inovace soustavy středoškolských oborů nebo úpravy v učivu.

Testování žáků v předvánočním týdnu jen v pondělí

Co se týká aktuálního dění, testování dětí ve školách na covid se uskuteční v předvánočním týdnu pouze v pondělí 20. prosince. V dalších dnech bude případně doplněno testy v ohniscích nákazy na základě rozhodnutí krajských hygienických stanic. Minulý týden to sdělila hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Svrčinová: Testování v předvánočním týdnu bude ve školách jen v pondělí

Věda a školy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) připomněl, že každé pozitivně testované dítě musí jít ještě na potvrzující PCR test. Podle něj je testování v pondělí lepší variantou, při pozdějším testování by rodiče museli s dětmi na PCR test na Štědrý den nebo o vánočních svátcích.

Vánoční prázdniny mají podle harmonogramu začít 23. prosince. Nastupující vláda koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN ve svém návrhu opatření uvedla, že by výuka před Vánocemi měla skončit už v pátek 17. prosince. Plaga to odmítl – podle něj nemá smysl zavírat školy bez omezení setkávání lidí i jinde. Kandidát na ministra školství Gazdík to akceptoval s tím, že mu Plaga přislíbil, že se děti před odchodem na prázdniny otestují.

Část dětí se zřejmě delších vánočních prázdnin dočká

Domácí

Nicméně navzdory odmítavému stanovisku MŠMT se minimálně část žáků prodloužení vánočních prázdnin dočká. Někteří ředitelé škol totiž prodlouží volno před vánočními svátky vyhlášením ředitelského volna.

Reklama

Související články

Vánoční prázdniny se prodlužovat nebudou

Končící ministr školství Robert Plaga (za ANO) zopakoval, že vánoční prázdniny prodlužovat nehodlá. Informoval o tom na Twitteru po jednání se svým nástupcem...

Výběr článků

Načítám