Hlavní obsah

Ředitelé Prymulu nevyslyšeli. Drtivá většina škol v pátek nezavře

Novinky, Filip Šára

Výzvu nového ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO), aby školy na pátek vyhlásily ředitelské volno a prodloužily tak žákům už tak prodloužený víkend, což má údajně přispět ke zklidnění epidemiologické situace, vyslyší zřejmě jen zlomek z nich. Zhruba 80 procent základních škol bude fungovat normálně, sdělil Novinkám předseda Asociace ředitelů ZŠ Michal Černý.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zatímco předběžný odhad tvrdil, že to bude přibližně půl na půl, nyní už vím, že zhruba 80 procent základních škol volno nevyhlásí. Mám to potvrzeno svým průzkumem v rámci asociace, odpovědělo mi 120 škol,“ informoval Novinky ředitel Michal Černý, který ovšem sám ve své Masarykově základní škole v pražských Klánovicích volno vyhlásil.

Část zavřených základek nicméně plánuje zajistit fungování školních družin, což hodlá i Černý.

Gymnázií vyhlašuje ředitelské volno jen několik.
Renata Schejbalová, předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií

Podle předsedkyně Asociace ředitelů gymnázií Renaty Schejbalové je na rozhodnutí každého ředitele, aby posoudil situaci ve své škole.

„Gymnázií vyhlašuje ředitelské volno jen několik, přesný průzkum jsme nedělali. Já nicméně vyhlašuji, protože máme hodně tříd v karanténě,“ napsala Novinkám Schejbalová, která je ředitelkou Gymnázia Nad Štolou v Praze 7.

„Myslím si ale, že by se tato situace neměla řešit ředitelským volnem, ale například změnou organizace školního roku či rozhodnutím hygieny,“ dodala.

Jen pošleme děti do nákupních center. Prymula s prodloužením víkendu naráží do zdi

Věda a školy

Za rozumný Prymulův krok považuje a volno nařídil ředitel ZŠ a MŠ Praha-Koloděje Zdeněk Dolanský. A volno na pátek vyhlásil třeba i ředitel Integrované střední školy Na Karmeli v Mladé Boleslavi Štefan Klíma, jelikož se škola podle hygieny nachází v rizikové oblasti.

„Ředitelské volno jsem vyhlásil zejména díky doporučení zřizovatele, sám jsem o tom neuvažoval, a pokud by to nedoporučil zřizovatel, tak bych volno nevyhlašoval. Navíc se o možnost vyhlášení volných dnů běžně předem žádá samostatně na každé pololetí a žádost schvaluje zřizovatel,“ vyjádřil se pro Novinky ředitel Integrované střední školy automobilní Brno Milan Chylík.

Odpovědnost opět na ředitelích a komplikace pro rodiče

Mnozí ředitelé ale považují vyhlašování volna za zbytečné - školy podle nich nejsou ta nejnebezpečnější místa. Navíc se jim nelíbí, že by měli volno vyhlásit tak narychlo.

„Vzhledem k tomu, že aktuálně nemáme ve škole hlášeného žádného covid-19 pozitivního žáka, nevidíme uzavření školy jako smysluplné,” uvedla za vedení ZŠ Litvínovská 600 v Praze 9 její ředitelka Věra Cyprichová.

Standardní provoz bude mít kupříkladu i ZŠ Londýnská v Praze 2. Že budou normálně učit, informují mnohé školy i na svém webu, např. ZŠ Proboštov, ZŠ Předín nebo 1. IT Gymnázium v Praze.

Prymula chystá pravidla pro pokašlávající školáky

Koronavirus

Svérázně na výzvu ministra zareagoval ředitel pražské ZŠ Jižní IV. Daniel Kaiser. „Byť jsem podporučík v záloze, neuposlechnu příkaz plukovníka Prymuly a nevyhlašuji ředitelské volno na 25. 9. 2020. To bych pouze poslal děti do nákupních center, do jejich domovů na dopolední setkání spolužáků bez roušek a rodiče mladších dětí vyhnal z práce. Nakažení by pak pěkně šířili nemoci i mimo území Prahy. Z mého pohledu je lepší mít děti pod kontrolou. Jestli si je budou chtít rodiče nechat doma, klidně je mohou uvolnit,“ uvedl ve vzkazu rodičům.

Podle něj se jedná o přehození odpovědnosti na ředitele, což zmiňovali i někteří jeho další kolegové.

Při seznamovacím kurzu u Máchova jezera se nakazilo 116 vysokoškoláků

Koronavirus

„Vyjádření pana ministra považuji za další pokus přenést odpovědnost na ředitele, protože pokud ředitelské volno nevyhlásí, budou žáci naštvaní na něj a on bude muset výše uvedené důvody vysvětlovat,“ řekl Novinkám ředitel Wichterlova gymnázia v Ostravě-Porubě Jan Netolička.

Netolička také volno neplánuje. „Máme velkou skupinu rodičů žáků osmiletého gymnázia, kteří se opakovaně vyjadřují v tom smyslu, že jsou proti rušení výuky, ať krátkodobě, nebo dlouhodobě. Mimo jiné i z toho důvodu, že to pro ně znamená zajistit pro děti hlídání/program. Zavřít školu takhle na poslední chvíli může způsobit mnoha rodinám problém. I školský zákon píše, že se ředitelské volno vyhlašuje s dostatečným předstihem. Pokud se někdo rozhodne nechat dítě doma, existují způsoby, jak takovou krátkodobou absenci omluvit, a my jim rádi vyjdeme vstříc,“ podotkl.

„Není třeba to dělat plošně. S covidem budeme muset žít a fungovat měsíce, jeden den volna považuji za zcela nesystémové a krátkodobé řešení. Na den ředitelského volna navíc nevzniká nárok na ošetřovné,“ dodal Netolička.

Jako nesmyslné zkritizovali krátké jednorázové volno i někteří členové spolku Učitelská platforma.

Mladí můžou do kotle na fotbal, a do školy ne? Rektorka kritizuje nová opatření

Věda a školy

Předseda Unie školských asociací CZESHA Jiří Zajíček míní, že zavírání škol je úkolem hygieniků a že by se o tomto kroku v souvislosti s koronavirovou epidemií mělo rozhodovat spíš centrálně než pomocí ředitelského volna.

„Naprosto nechápu, proč to (Prymula) dává do roviny apelu na ředitele škol, kteří mají použít jeden z pěti možných volných ředitelských dnů, abychom je na to vyčlenili,” kritizuje Zajíček.

Ten vede Masarykovu střední školu chemickou v Praze. Uvedl, že pokud zůstane volno v rovině doporučení, jako ředitel ho nevyhlásí.

Vývoj aktivních případů koronaviru v ČR po dnech 

Anketa

Měly by se v pátek zavřít základní a střední školy?
Ano
25,5 %
Ne
74,5 %
Celkem hlasovalo 2863 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám