Hlavní obsah

Ředitelé malotřídek chtějí otevřít. Budou žádat o výjimku

– Brantice (Bruntálsko)
Novinky, ČTK, Filip Šára

Do výzvy ředitele malotřídní školy v Branticích na Bruntálsku, která požaduje úplné otevření těchto škol, se zapojilo již přes 320 malotřídek. Školy chtějí v nejbližších dnech zahájit jednání s ministerstvem zdravotnictví a požádat o výjimku. Oznámil to v úterý iniciátor výzvy a ředitel ZŠ Brantice Adam Šimůnek.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Mnoho ředitelů nám psalo, že se ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) pokoušeli kontaktovat s žádostí o výjimku už na podzim, ale bylo to bez odezvy. Teď se situace mění, náš hlas sílí, takže jej nelze ignorovat,” prohlásil Šimůnek.

Je přesvědčený o tom, že malé školy mohou fungovat bez omezení, aniž by představovaly epidemické riziko. „Zdůrazňujeme, že nám nejde o obcházení pravidel a porušování hygienických opatření. Vzhledem k počtu žáků jsme schopni opatření dodržovat a zároveň dětem nabídnout plnohodnotné vzdělání v prostorách školy,” uvedl Šimůnek.

Pomohlo by to nemocnicím, přesto vláda školy neotevře

Koronavirus

Z návratu dětí do malotřídních škol za dodržování přísných hygienických opatření podle něj budou těžit nejen žáci, protože se jim konečně dostane plnohodnotného vzdělání, ale také rodiče, kteří nyní kvůli distanční výuce nemohou chodit do práce.

„Nehledě na státní kasu, z níž kvůli ošetřovnému odtékají finanční prostředky, které lze využít smysluplněji, například na podporu kultury, pohostinství nebo zdravotnictví,” doplnil ředitel.

Vláda prodloužila do 22. ledna i omezení provozu škol

Věda a školy

V příštích dnech chce s kolegy kontaktovat ministerstvo zdravotnictví a zažádat o výjimku.

„V naší škole se podle stávajících opatření prezenčně vzdělává 27 žáků a 12 žáků se vzdělává distančně. Dodržujeme přísná opatření. V takto nízkém počtu můžeme organizovat stravování tak, aby se žáci jiných tříd nepotkávali, jídelnu máme v budově školy, takže nedochází ani ke kontaktu s žáky ostatních škol nebo cizích osob,” popsal Šimůnek.

Zájem malotřídek není malý

Na jiných takových školách je to prý podobné. V rámci výzvy proto vznikl web, na kterém je i „petiční formulář”, kde průběžně přibývají do akce zapojené školy.

Počet škol je tam sice aktuálně nižší než výše zmíněných více než 320, nicméně zástupci ZŠ Brantice pro Novinky upřesnili, že jména škol na onu webovou stránku vkládají ručně, tudíž se tam objevují se zpožděním. Sami tedy již mají kladné vyjádření od 322 škol - cca tři hodiny předtím jich přitom bylo jen kolem 270.

„Jde to rychle nahoru. Oslovili jsme všechny školy, které mají pouze 1. stupeň, takže všechny málotřídky,” dodali.

Plaga rozhodne o podobě letošních maturit na konci ledna. Ptal se studentů na názor

Věda a školy

Z celkového počtu více než 4000 základních škol je v Česku podle Šimůnka 38 procent malotřídních.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám