Hlavní obsah

Problémem českých manažerů jsou nedostatek praxe i jazyková vybavenost

Novinky,

Zájem o schopné manažery roste, loni byli poptáváni zejména obchodní a projektoví manažeři a vedoucí výroby. Přestože je uchazečů o manažerské posty v Česku dostatek, firmy mívají s hledáním vhodných kandidátů často problémy. Manažery brzdí hlavně příliš obecné vzdělání s nedostatkem praxe, narážejí však i kvůli svým slabým jazykovým znalostem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Manažerské a ekonomické obory patří mezi českými studenty dlouhodobě k jedněm z nejžádanějších. Obor ekonomie či managementu nabízí více než stovka státních a soukromých vysokých škol a univerzit. Podle společnosti Scio tyto obory patří mezi trojici nejvyhledávanějších studijních oborů u gymnazistů, kteří si podávají přihlášky na VŠ.

„Problémem manažerských oborů je ale často jejich přílišná obecnost. Studenti se sice naučí obecné teorie a principy řízení podniku, ale nemají je propojeny s praxí,“ upozornil Radek Stavinoha, generální ředitel Vysoké školy Ambis, jejímž cílem je nabízet bakalářské i magisterské obory se zaměřením na praxi. Škola vznikla sloučením Vysoké školy regionálního rozvoje, Bankovního institutu a Soukromé vysoké školy ekonomických studií.

Zájem o obchodní manažery

Odborníci na nábor se Stavinohou souhlasí, problémem podle nich není nedostatečný počet uchazečů, navíc dle analýzy pracovního portálu Profesia například počet reakcí na pozice v oblasti managementu dokonce mírně přesahoval počet nabídek.

„Z celkového počtu téměř čtyř tisíc nabídek práce v managementu byl v loňském roce největší zájem o obchodní manažery, mistry výroby, projektové manažery či vedoucí výroby. Právě to jsou obory, kde uchazeči kromě obecných vedoucích schopností potřebují i praktické zkušenosti,“ popsal Michal Novák z Profesie.

Obdobná situace panuje i v oblasti vrcholového managementu – z více než čtyř set nabídek jich 36 procent poptávalo provozní a výrobní ředitele, zájem je dále o obchodní ředitele nebo vedoucí logistiky.

Jen střední úroveň jazyka

V evropském srovnání vykazují čeští manažeři nedostatečné znalosti cizího jazyka. Z výzkumu personální společnosti Grafton Recruitment, který hodnotil jazykové znalosti více než 13 tisíc uchazečů o zaměstnání, ovládá anglický jazyk na úrovni C1 nebo C2 pouze 26 procent z nich. Drtivá většina uchazečů o práci, celkem 61 procent, prokázala pouze středně pokročilou úroveň jazyka.

„Ovládnutí angličtiny je dnes mezi zaměstnavateli bráno téměř jako povinnost. Platí to obzvláště u vedoucích pozic. Manažeři by měli angličtinu ovládat minimálně na úrovni C1,“ poznamenal Stavinoha.

Jeho slova potvrzuje i výzkum. Z analýzy více než 45 tisíc míst vyplynulo, že téměř polovina nabídek práce předpokládá pokročilou znalost tohoto jazyka. Stále žádanější jsou také další cizí jazyky, například francouzština. Její plynulou znalost však v testování Grafton Recruitment prokázalo jen sedm procent.

Mezi další slabiny českých manažerů patří dle odborníků především rezervy v jednání s lidmi. „Mnoho tuzemských manažerů má též své limity v leadershipu, zejména v přístupu k podřízeným, kterým třeba méně důvěřují, což jim brání v efektivním delegování práce. Obvykle též nezvládají vlastní time management – neumějí odpočívat a najít rovnováhu mezi osobním a pracovním životem,“ vysvětlil Jiří Jemelka, ředitel společnosti J.I.P. pro firmy, která pomáhá malým a středním podnikům.

„K pozitivním schopnostem českých manažerů naopak patří pracovitost, výkonnost a smysl pro improvizaci,“ dodal na závěr.

Reklama

Související články

Špatný manažer se firmě prodraží

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí ve firmách je výběr ředitele, případně manažera. Na této osobě významně závisí fungování a rozvoj celého podniku. Přitom...

Firmy si vychovávají odborníky samy

Firmy v České republice stále obtížněji hledají technicky vzdělanou pracovní sílu a řada z nich už přestala doufat v systémovou pomoc státu. Zakládají proto...

Studenti častěji absolvují stáže

Počet absolventů škol, kteří jsou schopni prokázat se praxí při studiu, roste. V technických oborech je to v průměru 60 procent uchazečů o práci,...

Výběr článků

Načítám