Hlavní obsah

Pražské školy postrádají učitele prvního stupně, matikáře i asistenty

Praha

V pražských školách nejvíce chybějí učitelé prvního stupně, vyučující matematiky, fyziky, nedostatek je i asistentů pedagoga či vychovatelů, vyplynulo z ankety ČTK mezi pražskými radnicemi. Úplně přesné údaje ale zatím nejsou známy, budou k dispozici v září.

Foto: Profimedia.cz

Učitelů na prvním stupni není tolik, kolik by bylo potřeba. Chybějí i matikáři na druhém stupni ZŠ.

Článek

Pod městskou část Praha 15 spadá pět základních škol a podle místostarostky Jitky Kolářové se každá potýká s nedostatkem učitelů, vychovatelů i asistentů. Nejvíce podle ní chybějí učitelé prvního stupně, málo je také matikářů a češtinářů na druhém stupni.

Obdobná situace je v Praze 5, kde mají také málo pedagogů pro první stupeň, těžko shánějí matikáře, fyzikáře a asistenty. „Přesná čísla budou známa oficiálně až ze zahajovacích výkazů na konci září,” uvedla mluvčí Prahy 5 Markéta Drešlová.

Asistent jako nestabilní pracovní pozice

Základní i mateřské školy spadající pod Prahu 2 mají podle mluvčího radnice Petra Tomíška téměř plný stav, hůře se ale shánějí aprobovaní učitelé prvního stupně, fyzikáři, informatici a matikáři.

„Dále je problém s asistenty pedagogů, protože jde o poměrně nestabilní pracovní pozici, jejíž trvání je ohraničeno platností posudku od pedagogicko-psychologické poradny a speciálně pedagogického centra,” doplnil Tomíšek.

Počet učitelů sice roste, ale...

Podle údajů ministerstva školství počet učitelů roste. V Praze jich v základních školách bylo ve školním roce 2018/2019 přes 8500, tedy o téměř 400 více než o rok dříve. Výrazněji ale přibývá žáků, kvalifikovaných pedagogů je tak stále málo.

Počet učitelů a žáků v základních školách v Praze:
Školní rok2016/20172017/20182018/2019
Počet učitelů786782078594
Počet žáků47.59349.36551.323
Zdroj: MŠMT

Obdobné potíže se řeší i celorepublikově. Například na 2. stupni ZŠ je zejména nedostatek kvalifikovaných učitelů informatiky.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související články

Inkluze speciální školství nezničila

Varovná proroctví různých odborníků a politiků se nepotvrdila. Začleňování postižených dětí do běžných škol speciální školství nezlikvidovalo, v běžných...

Výběr článků

Načítám