Hlavní obsah

Pompeje odhalily své další tajemství: Mimořádně zachovalé ostatky v hrobce s řeckým nápisem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Na pohřebišti starověkého města Pompeje se našly částečně mumifikované ostatky, které jsou podle vedení tamního archeologického parku jedny z nejzachovalejších nalezených na tomto místě. Informovala o tom agentura ANSA. Podle ní může objev přinést nové poznatky o kultuře i pohřebních rituálech v Pompejích, které v roce 79 zničil výbuch sopky Vesuv.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pompejích našli nebývale zachovalé ostatky v hrobce s řeckým nápisemVideo: Reuters

 
Článek

Ostatky asi šedesátiletého muže našli archeologové v hrobce pocházející z posledních desetiletí před erupcí vulkánu. Podle dosavadních poznatků se v té době dospělí obvykle nepohřbívali, prováděly se kremace.

V Římany ovládaných Pompejích se hrálo divadlo i v řečtině

Nález je unikátní i proto, že na hrobce byl nápis v řečtině, který zmiňuje divadelní představení ve starověkých Pompejích.

Fantastický objev, u Pompejí našli zachovaný obřadní kočár

Věda a školy

Podle agentury Reuters jde o první přímý důkaz, že v Římany ovládnutých Pompejích se hrálo divadlo v latině i řečtině.

Otrok, který se vykoupil

V hrobce byl pochován muž jménem Marcus Venerius Secundio, který podle záznamů z archivů býval otrokem a posléze se z otroctví vykoupil. Jeho impozantní hrobka je podle archeologů dokladem, že zřejmě dosáhl i jistého společenského postavení.

„Pompeje nás nepřestávají překvapovat, je to pýcha Itálie,“ citovala ANSA italského ministra kultury Daria Franceschiniho.

V Pompejích zpřístupnili starověký fast food

Cestování

Ředitel pompejského archeologického parku Gabriel Zuchtriegel i španělský archeolog Llorenç Alapont si od nového nálezu hodně slibují. „Jde opravdu o výjimečný nález, a to díky informacím, které nám může poskytnout. Svým způsobem může i změnit naše poznatky o pravidlech pohřbívání v římské říši,“ domnívá se Alapont.

Zatím veřejnosti nepřístupné

Pohřebiště na okraji Pompejí není v současné době přístupné veřejnosti. Tamní radnice ale hledá způsob, jak jej v budoucnu turistům zpřístupnit.

Antický přístav Pompeje, který leží 23 kilometrů jihovýchodně od Neapole, byl zničen při erupci Vesuvu v roce 79 n. l. – tehdy tam žilo 13 tisíc lidí. Spolu s Pompejemi byla zasypána popelem či zavalena sopečnou lávou a bahnem také římská města Herculaneum, Stabie a Oplontis.

Archeologové objevili u Luxoru ztracené město: „egyptské Pompeje”

Věda a školy

Dosud byly odhaleny zhruba dvě třetiny pohřbených Pompejí. Organizovaný odkryv započal v polovině 18. století, přičemž první ruiny byly odhaleny již v 16. století.

Tamní archeologický park, který je rovněž památkou UNESCO, je po římském Koloseu druhou turisty nejnavštěvovanější památkou v Itálii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám