Hlavní obsah

Otevřené on-line kurzy pomohou doplnit kvalifikaci

Novinky,

První české univerzity nabízejí otevřené on-line kurzy MOOC (Massive Open On-line Course). Každý s přístupem k internetu si například může vybrat mezi kurzem investiční a finanční gramotnosti, kurzem internetové bezpečnosti nebo kurzem vyhledávání a posuzování informací na internetu. Pomohou zjistit, co koho zajímá a v čem je daná osoba dobrá.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Mendelova univerzita nabízí kurz finanční gramotnosti.

Článek

„MOOC kurzy jsou užitečné tím, že studenti a absolventi během nich mohou zjistit, zda je téma nebo obor skutečně zajímá,“ vysvětluje koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání Tamara Kováčová z EDUin.

Nabízené kurzy jsou často zaměřeny na dovednosti pro nově vznikající nebo rychle se proměňující profese, proto je možné si jimi doplnit kvalifikaci nebo nastartovat kariérní změnu.

Popularita těchto kurzů roste již přes deset let. Kupříkladu dvěma profesorům ze Stanfordu se na podzim 2011 podařilo zapojit do on-line kurzu umělé inteligence přes 160 tisíc účastníků. Stejně tak se postupně rozšiřuje i nabídka MOOC mezi českými univerzitami.

Možnost získání certifikátu

Západočeská univerzita v Plzni nabízí kurz Komunikace s lidmi v souladu s fungováním mozku, v rámci kterého účastníci zlepší svoje sebeovládání a budou moci dosáhnout většího porozumění s ostatními.

Brněnská Mendelova univerzita nabízí kurz Finanční a investiční gramotnosti, Společenskou odpovědnost a etiku v podnikání, pražská VŠE SharePoint v Office 365.

Kabinet informačních studií a knihovnictví Masarykovy univerzity v Brně zase učí Kurz práce s informacemi, kde se účastníci naučí vyhledávat data a dále s nimi pracovat.

Na portálu Coursera nabízejí on-line kurzy i prestižní americké univerzity. Jsou obvykle zakončeny certifikátem, nicméně není nutné (a běžné) jej získat. Vedle vysokých škol nabízejí on-line kurzy zdarma i firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám