Hlavní obsah

Obrovský úspěch. Studentský tým z ČVUT vyhrál s konverzačním botem soutěž Amazonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Amazon vyhlásila v pondělí vítěze čtvrtého ročníku soutěže Alexa Prize Social Bot Grand Challenge. Po třech letech na stříbrné a bronzové pozici získal letos tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) ČVUT v Praze vyvíjející bota Alquista ten nejcennější kov: zlato.

Foto: ČVUT

Zleva členové týmu Alquist Petr Marek, Jakub Konrád, Van Duy Ta, Ondřej Kobza, Jan Šedivý

Článek

„Ve finále chatbot Alquist porazil všechny své americké konkurenty ze Stanfordovy univerzity (2. místo), University at Buffalo (3. místo), Kalifornské univerzity v Santa Cruz (finalista) a Emory University (finalista),“ informovala tisková mluvčí ČVUT Andrea Vondráková s tím, že studentský tým za 14minutový rozhovor se strojem získává finanční odměnu ve výši půl milionu dolarů (zhruba 10,9 milionu korun).

Uživatelé i porotci tak potvrdili, že konverzace, které vedli s Alquistem, byly nejdelší, nejlepší, nejhodnotnější a nejvtipnější, ačkoli je programovali studenti, pro něž angličtina není mateřským jazykem a americké prostředí i společnost se od té naší dost liší, jak připomínají zástupci ČVUT.

Dron létá sám do nepřístupných míst. Pomáhá mapovat historické objekty

Věda a školy

„Získat první místo je úplně neuvěřitelný pocit. Na stupních vítězů jsme sice už počtvrté, ale tohle je naše první celkové vítězství. Letos jsme se snažili vytvořit systém schopný pružné konverzace, který syntetizuje přístupy s připravenými scénáři a zároveň se dokáže lépe přizpůsobit potřebám uživatelů, a to se nám nejspíš vyplatilo,” popsal za tým jeho lídr Jakub Konrád.

Složení týmu na CIIRC ČVUT pod vedením Jana Šedivého pro rok 2021:
Jakub Konrád, Petr Marek, Petr Lorenc (všichni Fakulta elektrotechnická ČVUT), Van Duy Ta, Ondřej Kobza (oba CIIRC ČVUT) a Jan Pichl (Fakulta elektrotechnická ČVUT; účastnil se v první části soutěže)

Ročník poznamenala koronavirová pandemie a probíhal virtuálně na dálku, tudíž se soutěžící týmy nepotkaly naživo ani na summitu v americkém Seattlu, ani na závěrečném vyhlášení v Las Vegas.

Amazon začíná po odstoupení zakladatele Bezose novou kapitolu

Internet a PC

I přes nedostatek živých záznamů vytvořil Amazon video, v němž představuje jednotlivé týmy a popisuje průběh soutěže. Video je níže, o tuzemském chatbotu se hovoří od času 7:05.

Obecné ukázky rozhovorů lze podle mluvčí CIIRC Aleny Novákové nalézt např. zde či zde.

„Alquist je software, který funguje na jakémkoliv zařízení (hardwaru), nejedná se tedy o fyzického robota,“ doplnila mluvčí pro Novinky.

Virtuální asistentka Alexa

Konverzační robot (chatbot) Alquist se zrodil na CIIRC ČVUT v roce 2016, kdy skupinka studentů pod vedením odborníka na umělou inteligenci Jana Šedivého poprvé poslala přihlášku do soutěže Alexa Prize vyhlášené americkým Amazonem.

Studenti z ČVUT skončili druzí v soutěži o umělou inteligenci, která si umí povídat

Věda a školy

Společnost je tehdy poprvé vybrala mezi týmy zejména amerických univerzit, jimž zadala úkol vytvořit sociálního bota, který bude se svými uživateli schopen plynule hovořit, reagovat na dotazy, podávat informace a bavit, to vše na jeho zařízeních s virtuální asistentkou Alexou. V prvním ročníku se český tým umístil na druhé příčce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám