Hlavní obsah

Nové druhy mušek dostaly jména po superhrdinech

Novinky,

Australští vědci ve středu oznámili, že dali pěti nově objeveným muškám jména po komiksových superhrdinech. Informovala o tom agentura Reuters. Ve čtyřech případech jde o jména komiksových postav, páté je pak jméno „skutečného hrdiny” Stana Leeho, komiksového autora a vydavatele, který zemřel předloni v necelých 96 letech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jména pro nově objevené mušky odkazují na komiksyVideo: CSIRO, Reuters

 
Článek

„Pět mušek bylo součástí souboru 165 objevů za poslední rok, mezi něž patřily například dvě dříve neznámé ryby, tři poddruhy ptáků a dokonce i roztoči žijící na ještěrkách,“ popsala ve své zprávě australská Organizace vědeckého a průmyslového výzkumu Commonwealthu (CSIRO).

Hmyz nedostal jména náhodně. Třeba muška Stana Leeho (Daptolestes leei) má jméno po někdejším šéfovi společnosti Marvel Comics kvůli svým charakteristickým znakům, které připomínají Leeho sluneční brýle a bílý knír.

Foto: CSIRO, Reuters

Nově pojmenovaná muška Stan Lee (Daptolestes leei)

Muška nazvaná po komiksovém (anti)hrdinovi Deadpoolovi má zase na zádech značky připomínající červenočernou masku této postavy.

I další tři obdržely jméno po postavách ze světa Marvelu: jmenují se Thor, Loki a Black Widow.

Všech pět čerstvě identifikovaných druhů jsou podle odborníků zástupci dravého hmyzu.

I když pojmenovávání nových druhů živočichů může vypadat jako zábava, je to zároveň důležitý krok. „Pojmenování nějakého druhu je prvním krokem k jeho pochopení,“ konstatoval entomolog ze CSIRO Bryan Lessard s tím, že bez vědeckého názvu jsou tyto druhy „pro vědu neviditelné“.

„Může to být zásadní pro záchranu nejen těchto druhů, ale dokonce i lidských životů,“ poznamenala expertka na včely a vosy ze CSIRO Juanita Rodriguezová, která připomněla, že třeba jed nově objevené pavoučí vosy by mohl být v budoucnu užitečný při léčbě Alzheimerovy choroby nebo epilepsie.

Nejen koalové: při požárech lesa v Austrálii zahynuly skoro tři miliardy zvířat

Svět

Tento hmyz se vyskytuje pouze v oblasti australských buší, které byly letos silně postiženy požáry. „Nyní můžeme pozorně sledovat celkovou obnovu krajinného ekosystému,“ uvedla Rodriguezová.

Reklama

Související články

Pouštní mravenci: někdo to rád horké

Pod pojmem druh ohrožený vyhubením si nejčastěji vybavíme velké savce jako panda velká, tygr nebo slon africký či indický. V poslední době se ale stále častěji...

Výběr článků

Načítám