Hlavní obsah

Nejžádanějšími zaměstnavateli jsou malé soukromé firmy

Novinky,

V jakém druhu společnosti by lidé nejraději pracovali? Anketa, která probíhala na stránkách pracovního portálu Profesia, ukázala, že většina Čechů preferuje malé soukromé firmy. Velké nadnárodní společnosti ale figurují v těsném závěsu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zaměstnance nesnadno shánějí všechny typy firem, ale ukazuje se, že větší šance mají ty malé, soukromé. Lidé od nich očekávají zejména rodinnější atmosféru, pružnou organizační strukturu a lepší osobní vztahy.

Hodně lidí ovšem také láká kariéra v nadnárodních korporacích. Zde hraje roli především lepší finanční ohodnocení, široká nabídka benefitů nebo perspektiva kariérního růstu.

Nejvíce lidí, 38 procent respondentů, vybralo malou soukromou firmu jako druh společnosti, kde by chtěli pracovat. Pro velkou nadnárodní korporaci hlasovalo 30 procent lidí.

Vyrovnané šance mají velké soukromé firmy a státní správa, ty vybralo shodně 12 procent odpovídajících. Zbylých osm procent by chtělo pracovat v akciové či družstevní společnosti s českým vlastníkem či ve státním podniku.

Přestává fungovat plošné oslovení uchazečů

„Lidé sice rádi dobře vydělávají, ale při volbě zaměstnavatele hrají stále významnější roli další faktory – atmosféra ve firmě, možnost kariérního růstu i smysluplnost práce a renomé zaměstnavatele. Hlavně u mladších ročníků přestává zabírat plošné oslovení uchazečů o práci. Chtějí se dozvědět více o hodnotách firmy, jejím reálném fungování a svých možnostech,“ shrnula ředitelka portálu Zuzana Lincová.

Není bez zajímavosti, že Češi jsou po Řecku druzí největší evropští skeptici ohledně budoucnosti svého podnikání, důvěru v něj má jen 41 procent majitelů a zaměstnanců malých a středních firem.

„Česká skepse může souviset i s tím, že řada firem nemá dostatečně zpracovaný plán rozvoje,” uvedl ředitel pro malé a střední firmy Microsoftu ČR Ondřej Novodvorský. [celá zpráva]

Již pátým rokem navíc platí, že nové malé firmy více zakládají ženy. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Na Vysočině si podnikatele hýčkají

Pelhřimov, Humpolec, Jihlava. Města v kraji Vysočina, která letos obsadila v uvedeném pořadí stupně vítězů v celorepublikovém výzkumu Město pro byznys. Výzkum...

Rodinné firmy zažívají vzestup

Rodinným firmám se daří, více než dvě třetiny jejich majitelů mají zájem o předání podniku nástupcům. Osm z deseti rodinných firem navíc podporuje společensky...

Počet firem v konkurzu letos mírně poklesl

V prvním pololetí letošního roku bylo v ČR prohlášeno 933 konkurzů firem, což je o 95 méně než ve stejném období loni. Počet živnostníků v konkurzu neboli...

Výběr článků

Načítám