Hlavní obsah

Nejstarší australská nástěnná malba? Klokan v životní velikosti

V Austrálii odhalili zřejmě nejstarší nástěnnou malbu na kontinentu. Je vpravdě symbolické, že nejstarší nalezená ukázka tamního pravěkého jeskynního umění zachycuje klokana, navíc v životní velikosti. Dvoumetrová kresba je stará zhruba 17 300 let.

Foto: Pauline Heaney, Damien Finch

Zhruba 17 300 let stará jeskynní malba klokana v Austrálii

Článek

Australští archeologové pilně pracují na pradávném jeskynním umění. Používají techniku, která zahrnuje tzv. radiokarbonové datování hnízd tamních „vosiček” kutilek – hnízda daného hmyzu překrývají pravěká umělecká díla namalovaná po stěnách a stropech jeskyní.

Pomocí těchto technik vědci určili, že tato konkrétní kresba klokana se datuje zpět do období před zhruba 17 500 a 17 100 lety.

„Radiokarbonovou metodou jsme datovali tři vosí hnízda pod obrazem a tři hnízda nad ním, abychom určili, že obraz je starý mezi 17 500 a 17 100 lety - s největší pravděpodobností 17 300 let,“ poznamenal podle zpravodajské stanice BBC výzkumník Damien Finch z Univerzity v Melbourne.

Dodal, že najít takováto hnízda kolem prastarých maleb je poměrně vzácné. Studii o nových zjištěních zveřejnil odborný časopis Nature Human Behaviour.

Neandertálci tvořili jeskynní malby a možná přemýšleli trochu jako my, zjistili vědci

Věda a školy

Vyobrazený klokan byl nalezen v jeskyni v regionu Kimberley, který se rozkládá na úplném severu spolkového státu Západní Austrálie. Oblast je známá jeskynními malbami původních obyvatel - Aboriginců (Austrálců).

Nejstarší jeskynní malba zvířete je z Indonésie

Začátkem letošního roku našli vědci v Indonésii zřejmě nejstarší zvířecí jeskynní malbu na světě, přes 45 tisíc let staré zobrazení divokého prasete v životní velikosti.

V Jihoafrické republice je zase možná nejstarší lidská kresba jako taková - 73 tisíc let stará. Šlo o kamennou „vločku“ pokreslenou protínajícími se červenými čarami, odhalenou v roce 2018.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám