Hlavní obsah

Nedostatek pitné vody bude mít do 30 let 3,2 miliardy lidí, varuje OSN

Novinky, Filip Šára

Do roku 2050 bude zhruba 3,2 miliardy lidí čelit nedostatku pitné vody, varuje nová zpráva OSN. V důsledku globálních změn klimatu mohou totiž zásoby poklesnout, počet lidí žijících v místech s nedostatkem vody zřejmě v příštích 30 letech „vystřelí” o téměř 60 procent.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Lidé v jihoafrickém městě Graaff-Reinet jdou pro vodu. Snímek je z loňského listopadu, kdy oblast postihlo velké sucho.

Článek

Zatímco globální oteplování vedlo například i k nárůstu přílivu a odlivu, podle nové zprávy OSN rovněž ohrožuje zásobování vodou pro 3,2 miliardy lidí na planetě, upozorňuje magazín The Street Journal.

Neveselé scénáře vědci predikují z toho důvodu, že se nacházíme v době rekordních úbytků ledových mas. U některých ledovců, například v Himálaji, každoročně od roku 2012 ubude jejich celková ledová tloušťka o přibližně 35 centimetrů. V letech 2016 až 2019 z nich ubylo více, než se stalo za jakoukoli pětiletou periodu od roku 1950.

Do roku 2100 může zmizet polovina světových pláží

Věda a školy

Rekordní ztráta hmotnosti ledovců vede ke zvýšenému nedostatku vody. Odtok určitých ledovců do řek, které poskytují desítkám milionů obyvatel důležitý zdroj pitné vody, může vyvrcholit koncem století, poté ale značně poklesne a v daných oblastech už třeba nebude mít příliš co tát.

Do konce století zmizí z Hindúkuše a Himálaje asi třetina ledovců

Věda a školy

V jiných místech, například ve Rwandě či Vietnamu, budou zase v té době hrozit časté záplavy.

Extrémy v počasí: buď sucho, nebo povodně

Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese žijeme v bezprecedentním období. „Narušení klimatu pokračuje v nezmenšené míře s rekordním teplem, úbytkem ledu, lesními požáry, povodněmi a suchem,” uvedl podle serveru The Daily Mail.

Ledovce tají podle nejhoršího scénáře. Studie varuje před zvedáním hladiny oceánů

Věda a školy

Vědecká zpráva navíc potvrzuje, že změna klimatu „se často projevuje prostřednictvím nebezpečí souvisejících s vodou, jako jsou zmíněné sucho nebo záplavy“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám