Hlavní obsah

NASA dokončuje sestavování rakety, která poletí na Měsíc

Jsme zase o krok blíže k návratu na Měsíc. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) dokončuje montáž supertěžké nosné rakety Space Launch System (SLS) za 18,6 miliardy dolarů (390 miliard Kč) před jejím prvním letem, ke kterému má dojít už letos v listopadu. Agentura AP zprostředkovala časosběrné video s usazením centrálního stupně SLS o výšce 65 metrů mezi dva 54metrové posilovací stupně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA zveřejnila časosběr z výstavby jádra nové rakety SLSVideo: NASA, AP

 
Článek

Koncem minulého týdne inženýři z Kennedyho vesmírného střediska na floridském mysu Canaveral provedli instalaci jádra rakety, tj. centrálního stupně, mezi dva menší posilovací stupně s raketovými motory.

Je to tak nyní poprvé, co byly všechny tři klíčové prvky rakety ve své startovací konfiguraci pohromadě, upozornily zpravodajská stanice BBC i agentura Reuters.

Úplně kompletní ještě raketa není

První spojení tří velkých dílů nosné rakety SLS, která je společně s lodí MPCV Orion stěžejním prvkem lunárního programu Artemis, je dalším důležitým milníkem.

Česká společnost se zúčastní mise na Měsíc, dodá detektory

Věda a školy

„Cílem programu Artemis je nejen návrat lidí zpět na Měsíc, ale také postupné zajištění jeho trvalé přítomnosti na jeho povrchu a v jeho okolí (program vesmírné stanice Gateway),“ řekl Novinkám odborník na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Na Kennedyho středisku na Floridě se montáž a příprava SLS provádí v budově VAB, kde se připravovaly i lunární rakety Saturn V (používané např. v programu Apollo) či americké raketoplány.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: NASA dokončuje novou raketu SLSVideo: Reuters

„Raketa SLS není zatím ve VAB kompletní; došlo k propojení centrálního stupně a dvou pětisegmentových pomocných urychlovacích motorů SRB. Aby byla raketa kompletní, je třeba na ni ještě namontovat mezistupňový adaptér LSVA a horní stupeň ICPS. Na vrchol pak patří v tomto případě kompletní kosmická loď Orion,“ popsal Václavík.

Vyjde 23. listopad?

„Aktuálně sestavovaná raketa SLS je chystaná pro misi Artemis 1, což bude nepilotovaný oblet Měsíce a ověření funkce jak nosné rakety, tak i kosmické lodi. Start je naplánován na 23. listopadu, ale podle vývoje prací a případných zpoždění může sklouznout až do března 2022,“ doplnil Václavík s tím, že první pilotovaná mise (Artemis 2) se uskuteční nejdříve v září 2023.

Centrální stupeň, jak český popularizátor kosmonautiky upozornil, byl před časem testován ve Stennisově kosmickém středisku ve státě Mississippi. NASA v březnu provedla osmiminutový test statického zážehu (tj. raketa se neměla vznést) centrálního stupně SLS.

Testovací zážeh raketových motorů se povedl, trval osm minut a téměř 20 sekund, spotřebováno bylo kolem 2,6 milionu litrů paliva.

V USA provedli zážeh nejsilnější měsíční rakety. Tentokrát podle plánu

Věda a školy

Lednová zkouška této nejsilnější kosmické rakety úplně nevyšla, ale jelikož se březnový test vyhodnotil jako úspěšný, mohla by na první let, byť tedy zatím bez lidí, vyrazit skutečně ještě letos.

Stroj SLS je každopádně klíčovou součástí nového amerického programu výzkumu Měsíce. Bude se skládat ze tří etap. První (Artemis 1) bude nepilotovaný let nové lodi Orion kolem Měsíce a zpět na Zemi - má k němu dojít v listopadu, jak už bylo zmíněno. Právě nosič SLS bude dopravovat Oriony do kosmu.

Brána na Měsíc. NASA ukázala, jak bude vypadat její lunární stanice

Věda a školy

Druhou etapou (Artemis 2) bude stejný let Orionu kolem Měsíce, ale už s lidskou posádkou. Třetí etapa (Artemis 3) zahrnuje vysílání astronautů na stanici Gateway u Měsíce a později, předběžně v roce 2024, počítá s přistáním první ženy a dalšího muže na Měsíci.

Reklama

Související články

Zemřel astronaut z Apolla 11

Ve věku 90 let zemřel americký astronaut Michael Collins, který byl součástí mise Apollo 11, jehož posádka se dostala na Měsíc. Podlehl rakovině. Na svých...

Výběr článků

Načítám