Hlavní obsah

Na středních školách odstartovalo období ústních maturit. Potrvá až do 23. července

Praha

Na středních školách začalo v úterý období ústních maturit. Ke zkouškám se podle Cermatu přihlásilo zhruba 73 tisíc maturantů. Kvůli epidemii koronaviru nebudou muset skládat jinak povinné ústní zkoušky z češtiny a z cizího jazyka, mohou však dobrovolně. Povinně je čekají dvě až tři zkoušky z předmětů podle oboru studia.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Student si na „potítku“ připravuje odpovědi na vylosovanou maturitní otázku (1. června na pražském gymnáziu Na Zatlance).

Článek

Období ústních maturit potrvá do 23. července, o termínech v jednotlivých školách rozhodli ředitelé.

Ve školách se plně obnovila prezenční výuka a začaly státní maturity

Věda a školy

Termíny maturit se letos kvůli epidemii posunuly. Ústní maturity měly původně začít 16. května. Součástí školních maturit mohou být i praktické zkoušky, jejichž období začalo 19. dubna. V reakci na dlouhotrvající výuku na dálku mohli ředitelé mimořádně rozhodnout i o změně formy této zkoušky nebo o posunutí termínu do 27. srpna.

Neúspěšní maturanti dostanou jeden opravný termín navíc. Už během prázdnin

Věda a školy

Studentům, kteří napoprvé neuspějí, se navýšil počet opravných termínů ze dvou na tři.

Výsledky didaktických testů 7. června

Již minulý týden skládali maturanti státní didaktické testy, které organizuje Cermat.

Státní maturita se skládá povinně z češtiny a druhý předmět si studenti mohou vybrat mezi cizím jazykem nebo matematikou. Z jazyků se běžně píšou ještě slohy. Podle loňské novely zákona měly letos stejně jako ústní zkoušky přejít na úroveň škol, kvůli covidu-19 ale úplně odpadly.

K didaktickým testům nepůjde asi 90 procent maturantů zdravotnických škol

Věda a školy

Výsledky testů se ředitelé škol dozvědí od Cermatu příští týden v pondělí 7. června.

Sporné načasování otevření škol

S výjimkou jednoho týdne v prosinci se žáci od října učili z domova. Od 24. května se prezenční výuka plošně obnovila ve všech středních i základních školách včetně těch, kde se třídy na druhém stupni dosud po týdnu střídaly ve škole a doma.

K prezenční výuce teorie se mohly vrátit i vysoké školy, většině z nich ale už tehdy nebo ještě dříve začalo zkouškové období.

Maturanti zasedli k testům. Jsou připraveni, věří ředitel gymnázia

Domácí

„Vrací se nám přes 350 žáků. Zároveň se vracejí i maturanti, kteří dnes dělají didaktické testy,“ řekl Novinkám v pondělí 24. května např. ředitel Gymnázia Na Vítězné pláni Jaroslav Mervínský.

„Organizačně to bylo velmi náročné. Ve škole máme přes 500 lidí a určitě budeme mít problém s tím, jak zorganizovat testování, výuku a ještě didaktické testy. To načasování opravdu není nejlepší,“ poznamenal tehdy.

Úřední maturity nevyšly

V květnu přitom zhruba stovka mladých lidí za výkřiků hesel „Hanba Plagovi!“ či „Co chceme? Spravedlivou maturitu! Kdy ji chceme? Teď!“ pochodovala centrem Prahy. Studenti vyrazili z náměstí Republiky k ministerstvu školství na Malé Straně. Ideálně chtěli tzv. úřední maturitu.

Stovka studentů pochodovala centrem Prahy, požadovala úřední maturity

Věda a školy

Protestní pochod za férovou maturitu a proti ministru školství Robertu Plagovi (za ANO) uspořádaly studentské iniciativy Spravedlivá maturita a NE:BRZO.

ANO a ČSSD původně chtěly, aby Plaga umožnil interním předpisem resortu školství, aby končící středoškoláci letos získali maturitu na základě průměru známek za dosavadní studium. Podle ministra by to ale byl nezákonný postup, formu maturit určuje zákon. V minulých měsících pro úřední maturitu horoval i premiér Andrej Babiš (ANO).

Dotace na letní doučovací kempy navýšeny, MŠMT má podpořit všechny žadatele

Věda a školy

Reklama

Související články

Ve školách dále platí omezení zpěvu

Ve školách nadále platí omezení zpěvu v hodinách hudební výchovy. Povolen je pouze ve školkách či umělecky zaměřených oborech. Nová pravidla pro pěvecké sbory,...

Výběr článků

Načítám