Hlavní obsah

Na řadě středních škol začala ústní část maturit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na řadě středních škol začaly ve středu 10. června ústní státní maturity a maturitní zkoušky na úrovni škol. Ministerstvo školství doporučilo jejich konání od tohoto dne, některé školy je ale zahájí později, případně s nimi už naopak mohly začít. Podobně jako další zkoušky se termín ústních maturit letos kvůli pandemii koronaviru posunul. Původně se měly konat od poloviny května a nyní mělo jejich období končit.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ilustrační snímek z minulých let

Článek

Podle informací Cermatu, organizátora státních maturit, se ústní maturity budou moci konat až do 17. července. Konkrétní termíny určují ředitelé jednotlivých škol.

Podle mluvčí ministerstva školství Anety Lednové doporučil úřad začít s ústní částí státních maturit a maturitami na úrovni škol od této středy v návaznosti na konání jednotných přijímacích zkoušek na SŠ tento týden v pondělí a úterý. Podle resortu nebylo vhodné, aby se přijímačky s maturitami ve školách protínaly, a to z organizačních i epidemiologických důvodů.

Zápřah SŠ: souběh maturit i přijímaček

Věda a školy

Skoro 25 000 žáků skládá přijímačky na víceletá gymnázia

Věda a školy

Maturita má státní a školní, takzvanou profilovou část. Státní maturita se skládá z češtiny a volby mezi matematikou a cizím jazykem. Maturanti dělají testy, slohy a ústní zkoušky.

Zkouška na úrovni školy se koná ze dvou až tří předmětů podle oboru. Může jít o ústní, písemnou nebo praktickou zkoušku či maturitní práci s obhajobou, případně o kombinaci těchto forem.

Výsledky didaktických testů už mají všichni maturanti znát

Například v Masarykově střední škole chemické v Praze 1 potrvají takzvané profilové maturity a ústní část státních maturit odteď (10. června) do 19. června.

Podle ředitele školy Jiřího Zajíčka by mohl jakýkoli odklad působit studentům komplikace, protože se v následujících týdnech chystají i k přijímacím zkouškám na vysoké školy či už mají naplánované prázdniny. Podle Zajíčka to ostatní školy naplánovaly podobně.

Profilové a ústní zkoušky začaly také na Smíchovské střední průmyslové škole v Praze 5, kde potrvají do 26. června. O dva dny dříve skončí zkoušky na úrovni školy v Gymnáziu Nad Štolou v Praze 7. Někde začnou zkoušky ale třeba až příští týden. V soukromém Gymnáziu Jana Palacha v Praze 1 se uskuteční mezi 15. a 25. červnem.

Některé střední odborné školy začaly už v týdnu od 25. května s praktickými maturitními zkouškami nebo obhajobami maturitních prací.

Maturitní testy z matematiky i češtiny dopadly o něco hůř než loni

Věda a školy

Didaktické testy státních maturit se konaly 1. a 2. června. V pondělí Cermat zveřejnil jejich výsledky, které měli ředitelé škol předat maturantům nejpozději následující den.

Celkově jsou mírně horší než loni, což nicméně podle Cermatu může souviset se zatím nejvyšší účastí u těchto zkoušek - letos se totiž ve druhém pololetí kvůli domácí výuce způsobené koronavirem nepropadalo, tudíž k maturitám mohou jít všichni žáci posledních maturitních ročníků.

Reklama

Související články

Maturanti se na koronavirus nevymlouvali

V pondělí nakonec přece jen začaly maturity, i když kvůli březnovému uzavření škol probíhalo letošní druhé pololetí výrazně jinak než obvykle. Přesto se...

Výběr článků

Načítám