Hlavní obsah

Maturantům se od letoška prodlouží čas na didaktické testy

– Praha

Maturanti budou mít od letošního roku delší čas na vypracování státních didaktických testů. V češtině a cizím jazyce se jim prodlouží o deset minut a v matematice o čtvrt hodiny. Novelu vyhlášky o podobě maturitních zkoušek podepsal ministr školství Petr Gazdík (STAN), účinnost má od začátku tohoto roku.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Ministr školství Petr Gazdík

Článek

Mluvčí MŠMT Aneta Lednová pro Novinky potvrdila, že bude platit i dále do budoucna, nikoli jen pro aktuální školní rok.

Úpravu vyhlášky navrhlo ministerstvo na konci listopadu ještě pod vedením bývalého ministra školství za ANO a současného Gazdíkova náměstka Roberta Plagy.

Podle dosavadní právní úpravy měli žáci na napsání testu z češtiny a literatury 75 minut, z cizího jazyka 100 minut a z matematiky 120 minut. Novela délku konání testu prodloužila v češtině na 85 minut, v cizím jazyce na 110 minut a v matematice na 135 minut. Poslechová část v cizím jazyce potrvá stejně jako dosud 40 minut, další část testu ověřující čtení a jazykové znalosti se prodlouží z 60 na 70 minut.

Ministerstvo školství hodlá u maturit trvale prodloužit čas na testy

Věda a školy

Co se týče nepovinné náročnější zkoušky s názvem Matematika rozšiřující, u ní se čas měnit nebude. Na tuto zkoušku je vyhrazeno 150 minut. Délka se nezměnila ani při mimořádných opatřeních v minulém školním roce.

V minulém roce se to osvědčilo

Návrh na prodloužení povinných testů zdůvodnil úřad pozitivní zkušeností s opatřením v minulém školním roce, kdy se doba na vypracování testů navýšila mimořádným opatřením v reakci na výuku na dálku.

Inspekce: Doučování se neúčastní 20 procent žáků, kteří to potřebují

Věda a školy

„Bylo vyhodnoceno, že toto časové navýšení mělo pozitivní dopad nejen na psychiku žáků, ale zejména poskytlo žákům adekvátní časový prostor si zadání testu důkladně přečíst a zrealizovat i dostatečnou kontrolu odpovědí zapsaných do záznamových archů,” konstatoval resort.

Chyby vzniklé z nedostatku času pro kontrolu podle něj byly v minulosti hlavním důvodem žádostí o přezkum výsledků zkoušky.

Testy na začátku května

Státní didaktické testy se podle jejich organizátora Cermatu budou konat na jaře od 2. do 5. května. Všichni musí složit zkoušku z češtiny. Mezi cizím jazykem a matematikou si mohou vybrat. Testy se neznámkují, ale hodnotí se slovy uspěl či neuspěl.

Ředitelé: Školství letos ovlivnila výuka na dálku, na mnohá témata nebyl čas

Věda a školy

Z jazyků pak kromě testů čekají maturanty ještě slohové práce a ústní zkoušky, které už místo Cermatu organizují samotné školy. Tzv. školní neboli profilovou maturitu vedle toho studenti skládají ještě z dalších dvou až tří předmětů.

V minulém a předminulém školním roce ministerstvo zkoušky kvůli předcházející výuce na dálku mimořádně upravilo. Kromě toho, že prodloužilo čas na vypracování testů, také loni zrušilo slohové práce a povinnost ústních zkoušek z češtiny a z cizího jazyka. Testy nemuseli skládat žáci, kteří kvůli pracovní povinnosti pomáhali v nemocnicích či sociálních domovech.

Testování ve školách odhalilo 3695 pozitivních

Domácí

Termíny zkoušek se navíc posunuly o několik týdnů na později a těm, kteří napoprvé neuspěli, se navýšil počet opravných termínů ze dvou na tři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám