Hlavní obsah

Loď Dragon dopravila na ISS olihně a želvušky

Nové solární panely pro vylepšení energetického systému, materiál pro další vědecké pokusy, včetně množství malých olihní a želvušek, schopných přežít v nejtvrdších podmínkách, dopravila v sobotu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) nákladní loď Dragon 2 společnosti SpaceX.

Foto: Twitter SpaceX, NASA

Dragon 2 přilétá k ISS

Článek

Kosmický kamion Dragon 2 přistál v sobotu v 11:09 SELČ na orbitálním komplexu s celkem 3,3 tuny nákladu. Stalo se tak přibližně 40 hodin poté, co loď ve čtvrtek večer SELČ vynesla do vesmíru raketa Falcon 9 z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě.

Nový vylepšený první stupeň rakety svůj první let zakončil úspěšným návratem na jednu ze dvou přistávacích plošin firmy SpaceX plujících v Atlantickém oceánu.

Automatické připojení k ISS bez pomoci astronautů

„Bylo to skvělé přiblížení a bylo úžasné sledovat, jak přilétá. A jsme rádi, že je tady,“ řekl astronaut NASA Shane Kimbrough letovým dispečerům po úspěšném spojení Dragonu s ISS.

Šlo o teprve druhé automatické připojení vylepšené zásobovací lodi Dragon ke stanici bez pomoci astronautů. Ti obvykle vesmírné zásobovací lodě po přiblížení zachytávají robotickým ramenem Canadarm2 a pak je připojují.

Vesmírné smetí prorazilo díru do robotické ruky na ISS. Nadále však funguje, hlásí NASA

Věda a školy

Na stanici nyní kotví dvě lodi SpaceX. Kromě nákladního Dragonu, který přistál nyní, je tam i pilotovaná loď Crew Dragon Endeavour.

Ta na ISS dopravila v dubnu čtyřčlennou posádku – dva zástupce NASA Megan McArthurovou a Shanea Kimbrougha, jejich japonského kolegu Akihika Hošideho a Francouze Thomase Pesqueta, zastupujícího Evropskou kosmickou agenturu (ESA).

Zásobovací loď Dragon letí k ISS. Veze vědecké experimenty i cibuli

Věda a školy

Nové solární panely, z nichž první dva aktuálně dorazily na ISS, budou součástí nového systému, který pomůže zlepšit zásobování orbitálního komplexu energií. Dalších pět dvojic panelů dorazí v následujících měsících. S instalací první dvojice začnou astronauti Kimbrough a Pesquet při dvou směnách vně stanice stanovených na 16. a 20. června.

Podle představitele NASA Joela Montalbana po červencovém návratu nákladního Dragonu na Zemi se k jeho nynějšímu dokovacímu portu přemístí loď Endeavour. Tím se uvolní port na modulu Harmony, k němuž by se měla připojit při opakovaném testovacím letu, zatím bez posádky, nová loď Starliner společnosti Boeing. Její start je stanovený na 30. července.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Raketa Falcon 9 odstartovala k ISS se zásobamiVideo: NASA, AP

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám