Hlavní obsah

Letní slunovrat nastane v úterý

Brno

V úterý 21. června v 11 hodin a 13 minut našeho času nadchází letní slunovrat, neboli začíná léto. „Jako letní slunovrat označujeme okamžik, kdy Slunce dosáhne nejsevernějšího bodu své dráhy na pozemské obloze. Tento termín nastává obvykle 20. či 21. června. Vzácně může být 22. června – naposledy se tak stalo roku 1975 a příště to bude v roce 2203. Nebo také 19. června, v tomto případě ale musíme počkat až do roku 2487,“ popisuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ředitel brněnského planetária Jiří Dušek

Článek

K takovým změnám dochází proto, že kalendář má 365 dní v běžném, resp. 366 dní v přestupném roce. Země však oběhne kolem Slunce za 365,242199 dne.

„To znamená, že okamžik slunovratu nastává každý rok vždy o šest hodin později... Aby se kalendář sladil, zavádí se přestupný den, který tyto posuny ,odstraní‘. Jelikož se však nejedná přesně o šest hodin, je i nadále kalendář zatížen drobnými časovými přírůstky, které řeší další korekce. Díky všem těmto úpravám tak může datum slunovratu oscilovat v rámci uvedených dní,“ vysvětluje astronom.

Červnový superúplněk. Hodinu po půlnoci bude Měsíc nejblíže Zemi

Věda a školy

Astronomické léto začíná letním slunovratem, který je současně nejdelším dnem v roce. „To proto, že Slunce vyšplhá nejvýše nad obzor a jeho dráha po nebi je tudíž z celého roku nejdelší,“ vypočítává šéf brněnské hvězdárny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám