Hlavní obsah

Letní škola ČVUT chce přilákat dívky do světa informatiky

Novinky,

Přivést dívky do světa informačních technologií (IT) má za cíl Letní škola IT, jejíž pátý ročník proběhne příští týden od pondělí 3. do pátku 7. srpna na Fakultě informačních technologií (FIT) ČVUT v Praze. Letní škola je určena pro středoškolačky, které zajímají technologie, ale není podmíněna vstupními IT znalostmi. Do letošního ročníku se jich přihlásilo 32.

Foto: ČVUT

Z předchozí Letní školy IT

Článek

V rámci programu Letní školy IT, která má za dlouhodobý cíl zvýšení počtu žen v oboru, dívky nakouknou do mnoha oblastí informatiky.

„Zjistí tak, že IT není jen nudné sezení u počítače. Během týdenního programu se setkají se základy programování (Arduino, CSS, JavaScript, HTML), robotikou a počítačovou grafikou. Po intenzivních čtyřech dnech vzdělávání čeká účastnice soutěžní hackathon, na kterém budou zpracovávat svůj vlastní projekt. Celá akce vyvrcholí pátečním galavečerem v budově Rektorátu ČVUT v pražských Dejvicích, kde budou účastnice svou práci prezentovat,“ uvádějí zástupci FIT.

Setkání s humanoidními roboty

V rámci programu si také účastnice vyzkoušejí práci ve fakultních laboratořích, kde se potkají například s humanoidními roboty.

Sepětí historie a technologií. V Betlémské kapli předá diplomy robot

Věda a školy

„Jsme rádi, že se Letní škola IT pro dívky koná právě na naší fakultě. S potěšením zjišťujeme, že také díky této akci roste počet studentek IT. Na naší fakultě jich je aktuálně v průměru 15 procent. Možnosti uplatnění na zajímavých pozicích je v našem oboru opravdu velká, proto se těmito akcemi snažíme studentům středních škol informatiku přiblížit, aby se technického vzdělání nebáli,“ poznamenal k tomu proděkan pro vnější vztahy FIT ČVUT Josef Kolář.

Letní škola češtiny se uskuteční jen v Olomouci. Očekává zájemce hlavně ze zemí EU

Věda a školy

Letní škola je koncipována jako týdenní tábor s pevným programem od 8:00 do 20:00. Hlavní program se odehraje v počítačových učebnách pražské fakulty, zatímco ten večerní bude většinou věnován exkurzím ve firmách.

Univerzita akci pořádá spolu s neziskovou vzdělávací organizací Czechitas. „Chceme, aby dívky poznaly, že IT není jen programování,“ dodala na závěr její ředitelka a zakladatelka Dita Přikrylová.

Reklama

Související články

Nejmodernějšími speleology jsou roboti z ČVUT

Jeskyňáři z Česka patří dlouhodobě v oblasti speleologie ke světové špičce, o čemž svědčí i to, že se podílejí na nejnovějších objevech v podzemí od Číny až po...

Výběr článků

Načítám