Hlavní obsah

Latimérie mohou žít až 100 let, zjistila studie

Latimérie, ryby označované jako „živoucí fosilie“, mohou žít nezvykle dlouhou dobu, dokonce až sto let. Tvrdí to nová studie francouzských odborníků. Vědci se přitom dříve domnívali, že se dožívají kolem dvaceti let, nové odhady ale naznačují, že mají podobně dlouhý život jako třeba žraloci, napsal zpravodajský server BBC. Samotná studie byla publikována v odborném časopise Current Biology.

Foto: Profimedia.cz

Latimérie podivná (Latimeria chalumnae)

Článek

Francouzský tým studoval šupiny exemplářů této ryby uchovaných v muzeu, a to podobným způsobem, jako se podle letokruhů určuje stáří stromů.

Nejpomalejší životní cyklus

Experti se navíc domnívají, že se latimérie rozmnožuje pouze v pozdním věku a jejich březost může údajně trvat až pět let, píše BBC. Pomalu rostoucí ryby, které mají jen několik potomků, jsou obzvlášť náchylné na vyhynutí, ohrožuje je např. nadměrný rybolov či klimatická změna.

„Poznatky o délce jejich života mohou pomoci ochranářům přírody, aby prosadili přísnější opatření pro jejich ochranu,“ poznamenal Bruno Ernande z univerzity v jihofrancouzském Montpellieru.

Češi popsali nový rod žáby z Konga

Věda a školy

„Latimérie podle všeho mají ze všech mořských ryb jeden z nejpomalejších, možná dokonce nejpomalejší životní cyklus, který se více podobá hlubokomořským žralokům,“ přidal se Kélig Mahé z výzkumného ústavu v severofrancouzském Boulogne-sur-Mer.

Podle něj výsledky zkoumání naznačují, že může být ještě více ohrožená, než se očekávalo. „A to právě kvůli svému zvláštnímu životnímu cyklu,“ dodal.

Latimérie se dlouho považovaly za vyhynulé

O latimériích se dlouho předpokládalo, že jsou dávno – nejméně 70 milionů let – vyhynulé. V roce 1938 ale vytáhli rybáři u pobřeží Jihoafrické republiky ze sítě právě tento „fosilní” exemplář.

Vědci pak objevili dvě kolonie těchto ryb, jednu u východního pobřeží afrického kontinentu (latimérie podivná) a druhou později u indonéského ostrova Sulawesi (l. celebeská).

Foto: Profimedia.cz

Latimérie celebeská (Latimeria menadoensis), snímek z roku 1999

Africká populace je kriticky ohrožená, v tamních vodách patrně přežívá jen několik stovek jedinců.

Prehistorické rybě hrozí vyhynutí. Po 65 milionech let totiž přišli lidé

Věda a školy

Předchůdci latimérie se vyvinuli před zhruba 420 miliony lety. Ryby žijí v jeskyních u oceánského dna a mohou dorůst délky až 1,8 metru, váží až přes 90 kilogramů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám