Hlavní obsah

Kolem Země prosviští planetka ve tvaru lebky

Novinky,

Okolo naší planety proletí 11. listopadu asteroid připomínající svým tvarem lebku, a to ve vzdálenosti téměř 40 miliónů kilometrů. Přezdívá se mu „Velká dýně“, protože se u Země objevil poprvé před třemi lety během tradičního anglosaského svátku Halloween. Informovala o tom agentura Reuters.

Kolem Země proletí asteroid ve tvaru lebky, putuje od SlunceVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Asteroid s označením 2015 TB145 je planetka, která se dle španělské agentury Sinc dne 31. října 2015 (datum svátku Halloween) k Zemi přiblížila na vzdálenost necelých 500 tisíc kilometrů. Tehdy byla tedy výrazně blíže. [celá zpráva]

Její poněkud žertovné pojmenování „Velká dýně“ kvůli její podobě a také symbolu daného svátku vymysleli pracovníci amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA).

Pozorování během prvního průletu ukázala, že planetka odráží jen 5 až 6 procent slunečního světla. Je tudíž jen o něco málo reflexnější než třeba uhlí.

Slunce „zabilo“ kometu?

Odborníci se domnívají, že asteroid může být zaniklou kometou, která poté, co se mnohokrát prosmýkla kolem Slunce, ztratila své kapalné a jiné těkavé sloučeniny.

Ačkoli blížící se druhý průlet nebude kvůli velké vzdálenosti pro astronomická pozorování zdaleka tak příznivý jako ten před třemi lety, vědci podle serveru Space.com tvrdí, že objekt přesto budou schopni sledovat a získávat o něm nová data.

Větší asteroid naši planetu minul například i na konci srpna, konkrétně o skoro pět miliónů kilometrů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám