Hlavní obsah

Kolem Země proletěl asteroid o velikosti egyptských pyramid

Asteroid o velikosti pyramid v egyptské Gíze absolvoval v neděli 25. července svůj nejbližší průlet kolem naší planety. Minul nás ve vzdálenosti 4,5 milionu kilometrů, potvrdil Novinkám astronom Petr Pravec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

„Asteroid s označením 2008 GO20 se k Zemi nejvíce přiblížil v neděli v 19:51 SELČ,” upřesnil Pravec, který je vedoucím Skupiny planetek při Oddělení meziplanetární hmoty Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Třiadvaceti raketami odkloníme dráhu planetky Bennu, spočítali Číňané

Věda a školy

Americká vesmírná agentura NASA už dříve upozornila, že nás toto těleso těsně (z astronomického hlediska) mine, přičemž poletí rychlostí zhruba 29 000 km/h.

Potenciálně nebezpečný objekt

Asteroid má délku mezi 97 a 220 metry, což přibližně odpovídá rozměrům např. Velké (Chufuovy) pyramidy v Gíze (cca 230 na 138 metrů).

Velkou pyramidu prý stavělo jen pár tisíc lidí

Historie

Každá kosmická skála větší než 150 metrů, jejíž minimální vzdálenost od Země je 7,5 milionu km a méně, je podle NASA klasifikována jako potenciálně nebezpečný objekt, připomíná portál Space.com.

Česko má novou planetku. Astronomové ji pojmenovali po městečku Žebrák

Věda a školy

Pro srovnání: střední vzdálenost Měsíce od Země sice činí jen 384 400 kilometrů, avšak nám nejbližší planeta Venuše je od naší planety nejblíže na své dráze kolem Slunce 41 milionů kilometrů.

„Nejdále je Venuše v okamžiku, kdy je z pohledu Země za Sluncem, pak je to od Země ke Slunci 150 milionů km a poté ještě 108 milionů km k Venuši, takže celkem 258 milionů kilometrů,” doplnil astronom a tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR Pavel Suchan.

Tudíž asteroid 2008 GO20 putuje Sluneční soustavou opravdu výrazně blíže od Země než naši planetární sousedé.

ESA pošle sondu k Venuši, aby zkoumala, proč není jako Země

Věda a školy

Jeho předpovězená oběžná dráha se sice může změnit v důsledku gravitačního působení planet, avšak to by pro tento rok nemělo být problémem, napsal před pár dny s odkazem na vědce server The Daily Mail.

Planetka 2008 GO20 kolem nás skutečně proletěla ve velmi bezpečné vzdálenosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám