Hlavní obsah

Klimatická změna a intenzivní zemědělství způsobují razantní úbytek hmyzu, zjistila studie

Londýn

V některých částech světa kleslo množství hmyzu o polovinu. Podle vědců z londýnské University College London (UCL) za to může globální oteplování a intenzivní zemědělství. Vyplývá to z nové studie, o které informoval server BBC News. Autoři zdůrazňují, že lidstvo si musí uvědomit, jakou hrozbu pro hmyz představuje, než některé druhy navždy zmizí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto (včela medonosná)

Článek

Podle hlavní autorky výzkumu Charlie Outhwaiteové může být úbytek hmyzu škodlivý nejen pro přírodní prostředí, ale i pro „lidské zdraví a zabezpečení potravin, zejména v důsledku úbytku opylovačů“.

Motýl s červenými oky na křídlech. Ochranáři pomáhají vzácným jasoňům na svět

Věda a školy

Zjištění upozorňují na potřebu lepší ochrany přírodního prostředí, jeho zachování totiž může přispět k tomu, aby se životně důležitému hmyzu dařilo. Lidé podle vědkyně také musejí zmírnit intenzivní zemědělství, které se snaží o co největší zisk na malé ploše, a snížit své emise.

Snížení počtu až o 49 procent

Klesající populace hmyzu vyvolává obavy po celém světě. Vědecké údaje nejsou ale pouze znepokojivé –⁠ některé druhy hmyzu sice vykazují drastický pokles, jiné však zůstávají na stejné úrovni.

Badatelé v poslední studii shromáždili údaje o výskytu téměř 20 tisíc druhů hmyzu včetně včel, mravenců, motýlů, kobylek a vážek, a to na přibližně 6000 různých lokalitách.

Část Evropy čelí invazi agresivních sršní asijských, varují čeští vědci

Věda a školy

Podle výzkumu publikovaného v časopise Nature se v oblastech s intenzivním zemědělstvím a výrazným oteplováním snížil celkový počet hmyzu o 49 procent. Množství různých druhů se v těchto lokalitách zmenšilo o 27 procent ve srovnání s relativně nedotčenými místy, kterým se zatím nejzávažnější dopady klimatické změny vyhnuly.

„V tropických oblastech došlo k největšímu poklesu biologické rozmanitosti hmyzu v souvislosti s využíváním půdy a změnou klimatu,“ shrnuje UCL na svém webu.

Změny klimatu přivály na Ostravsko teplomilnou kobylku

Věda a školy

Podle vědců je možné úbytku předcházet –⁠ kupříkladu vyčleněním přírodních ploch sloužících jako útočiště pro hmyz, který potřebuje stín, aby přežil v horkém počasí.

Příčiny známe, na tahu jsou politici. Entomolog Jan Žďárek o drastickém úbytku hmyzu

SALON

„Pečlivé hospodaření v zemědělských oblastech, například zachování přírodních stanovišť v blízkosti zemědělské půdy, může pomoci zajistit, aby se životně důležitému hmyzu stále dařilo,“ poznamenal biolog Tim Newbold.

„Musíme si uvědomit, jak důležitý je hmyz pro životní prostředí jako celek a pro lidské zdraví a pohodu, abychom se vypořádali s hrozbami, které pro něj představujeme, dříve než mnoho druhů navždy zanikne,“ dodal výzkumník Peter McCann.

Hmyzu už začíná zvonit umíráček

Věda a školy

Již např. v roce 2019 jsme psali, že podle studie vědců z Austrálie a Číny v příštích desetiletích může hrozit vymírání motýlů, mravenců, včel, čmeláků, vrubounů a dalších druhů hmyzu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám