Hlavní obsah

Kellnerova firma plánuje podat přípravek proti rakovině prvním pacientům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Biotechnologická společnost Sotio vlastněná skupinou PPF nedávno zesnulého Petra Kellnera zveřejnila na zasedání Americké asociace pro výzkum rakoviny výsledky preklinické studie přípravku SOT102. Ta podle firmy ukázala, že přípravek má nadějné protinádorové účinky. Na začátku příštího roku by ho měli v rámci klinické studie dostat první pacienti.

Foto: Sotio

Ilustrační snímek z laboratoře

Článek

„První klinická studie, která se bude zaměřovat na pacienty s nádorovým onemocněním žaludku a slinivky břišní, je plánována na začátek roku 2022,” sdělil Novinkám ředitel komunikace firmy Sotio Richard Kapsa.

Firma nyní připravuje žádost o registraci této klinické studie.

SOT102 je přípravek na bázi konjugátu protilátky a léku (Antibody‑Drug Conjugates, tzv. ADC), který umožňuje cílené dodání účinné chemoterapie do nádorových buněk pomocí protilátek rozpoznávajících bílkoviny specifické pro nádorové buňky.

Čeští vědci mají protinádorovou látku, která zabraňuje metastázování

Věda a školy

Data z výzkumu a vývoje léku, připravovaného ve spolupráci se švýcarskou firmou NBE-Therapeutics, podle zástupců tuzemské společnosti prokazují, že SOT102 má díky vazbě na bílkovinu CLDN18.2 nadějný potenciál eliminovat nádorové buňky na zvířecích modelech.

Bez významných vedlejších účinků

Přípravek zlikvidoval nádorové buňky u všech 10 testovaných myších modelů s buňkami pacientů s karcinomy žaludku, slinivky, jater, tlustého střeva a plic.

Testování u opic a potkanů podle Kapsy navíc ukázalo, že aplikace přípravku SOT102 v terapeutických dávkách je živými organismy dobře snášená, a to bez významných vedlejších účinků.

Foto: Sotio

Vizualizace přípravků ADC

„Přípravky ADC jsou velkou nadějí pro budoucnost léčby nádorových onemocnění, ale dosavadní úspěchy byly limitovány nízkou stabilitou a krátkou dobou působení často provázenou vážnými vedlejšími účinky,“ poznamenal generální ředitel biotechnologické firmy Radek Špíšek.

Závěry z preklinického výzkumu přípravku podle jeho slov naznačují nejen jeho bezpečnost, ale též vysokou účinnost u nádorových modelů. I proto se rozhodli začít přecházet na testy u lidských pacientů.

Kellner financoval vývoj léků na rakovinu

Domácí

Sotio je součástí Kellnerovy skupiny PPF od roku 2012. Sídlo společnosti je v Praze, působí však i ve Spojených státech, Rusku a Číně, na přelomu let 2019 a 2020 vznikla dceřiná společnost i v Švýcarsku.

Samotná společnost vznikla v roce 2010, kdy se vědci z pražské nemocnice v Motole spojili s investory s cílem vybudovat biotechnologickou firmu, která by zastřešila další klinický vývoj přípravků z dendritických buněk a jejich uvedení na trh.

Reklama

Související články

Rodina se rozloučila s Petrem Kellnerem

O víkendu proběhlo poslední rozloučení s majitelem společnosti PPF Petrem Kellnerem. V pondělí o tom bez dalších podrobností informoval člen představenstva...

Výběr článků

Načítám