Hlavní obsah

Karanténa už omezila výuku desítek škol. Hygiena zavírá jen některé

Právo, Novinky, ČTK, Filip Šára

Více než čtyři desítky škol se nyní potýkají kvůli šíření nemoci covid-19 s problémy a musely kvůli tomu omezit výuku, skoro 20 škol je nyní zavřených. Vyplývá to z informací od krajských hygienických stanic (KHS) i radnic. Některé školy kvůli karanténě všech učitelů ani neotevřely, jiné se musely uzavřít v prvních dnech po začátku školního roku. Jinde se poslaly do karantény jen postižené třídy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Podle našich údajů je aktuálně dotčených 45 školských zařízení a evidujeme v nich celkem 83 případů nákazy, a to jak mezi učiteli, tak i mezi dětmi,“ sdělil Novinkám Martin Novotný z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Doplnil, že s ohledem na novou metodiku platnou od tohoto týdne budou mít jako ministerstvo přehled o uzavřených školách nebo třídách ze strany KHS kvůli epidemiologické situaci v souvislosti s onemocněním covid-19 k dispozici vždy v pondělí. Proto mohou být nejaktuálnější počty uzavřených škol/tříd z jednotlivých hygienických stanic jiné.

Podle metodiky, kterou pro hygieniky připravilo ministerstvo zdravotnictví, by se školy měly zavírat, když v nich onemocní covidem-19 či má povinnou karanténu více než 30 procent učitelů a žáků. Pokud by se ve třídách používaly roušky, mohl by do karantény jen nakažený.

Od středy budou muset žáci a učitelé na základních školách v ostravské části Poruba nosit roušky ve společných prostorách, od čtvrtka začne povinnost platit také na školách v Kroměříži a od příštího týdne v Praze.

Tabulka případů nákazy covidem-19, které v jednotlivých krajských školách evidují hygienické stanice (údaje k 7. září):
KHSpočet nakažených
HS hlavního města Prahy7
KHS Jihočeského kraje ČB7
KHS Jihomoravského kraje Brno19
KHS Libereckého kraje Liberec9
KHS Moravskoslezského kraje Ostrava7
KHS Olomouckého kraje Olomouc1
KHS Středočeského kraje Praha21
KHS Ústeckého kraje Ústí nad Labem7
KHS Zlínského kraje Zlín5
celkem83

Novinky oslovily kvůli počtu zavřených škol ministerstvo školství, to však odkázalo na hygieniky. „S ministerstvem zdravotnictví máme samozřejmě dohodu o výměně informací. Zdrojem informací o případných problémech na konkrétních školách mají být ale z podstaty věci KHS, nikoli MŠMT,“ konstatovala mluvčí školského resortu Aneta Lednová.

Připomněla, že MŠMT ze své gesce rozhoduje o žádostech škol o změnu organizace školního roku. „K pondělí 7. září jich evidujeme 22, z nich je zhruba pětina z Prahy,“ doplnila.

Čerstvě uzavřená škola v Praze

Konkrétně v hlavním městě zůstaly kvůli onemocnění pedagogů po prázdninách uzavřené například ZŠ profesora Švejcara v Praze 12, ZŠ waldorfská v Jinonicích a Fakultní ZŠ Ped FUK v Praze 13. Na dotaz Novinek, kolika škol přesně se to v metropoli týká, pražská hygiena dosud nereagovala.

Přehledně: Jaká opatření začnou od středy platit v Praze

Domácí

Provoz kvůli nákaze u pěti pedagogů každopádně nově omezila ZŠ Antonína Čermáka v Praze 6. Škola je uzavřená pro žáky druhého stupně, budou se učit online. „V karanténě je celé vedení školy a část provozních pracovníků a dalších deset pedagogů,“ uvedl na webu ředitel školy Petr Karvánek. Distanční výuku pro žáky 6. až 9. tříd spustí škola ve středu a trvat by měla předběžně deset dní.

Chystá se otevření zavřených škol

Jaká je situace v jednotlivých krajích? Koronavirus se k pondělku objevil v 18 středočeských školách. Dvě už dříve odložily zahájení výuky, ostatní mají v karanténě jen nejbližší rizikové kontakty, případně kolektivy.

Na Gymnáziu Kladno má hygieniky nařízenou karanténu několik tříd. Některé třídy a někteří vyučující z kladenské Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie jsou rovněž v karanténě. Covid-19 ovlivnil i provoz tamního sportovního gymnázia, které má kvůli karanténě učitelského sboru zahájit výuku v příštích dnech. ZŠ v Pečkách na Kolínsku, kde se prezenční výuka odložila hned od počátku školního roku, už standardně funguje.

Některé školy kvůli koronaviru odkládají začátek školního roku

Věda a školy

Ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Jihomoravského kraje Marcela Hadámková popsala pro Novinky situaci v krajských školách následovně:

„Týká či týkalo se to těchto škol: ZŠ Očovská, Hodonín – otevřela v úterý 8. září (onemocnění bylo v pedagogickém sboru, učitelé byli v karanténě), ZŠ U Červených domků, Hodonín – otevřeli taktéž v úterý (onemocnění bylo v pedagogickém sboru, učitelé byli v karanténě), SZŠ a VOŠ Znojmo – zavřeno do 11. září (onemocnění je v pedagogickém sboru, učitelé v karanténě), MŠ a ZŠ Školní Kyjov – zavřeno od pondělí (onemocnění je v pedagogickém sboru, učitelé v karanténě). V řešení je ZŠ J. A. Komenského Kyjov.“

Karantén ve školách přibývá

Domácí

V Moravskoslezském kraji v minulých dnech přibývaly školy, na kterých se objevili lidé nakažení novým typem koronaviru. „Zcela uzavřena musela být ZŠ A. Hrdličky v Ostravě-Porubě. Je tam pozitivní jeden pedagogický pracovník, vychovatelka družiny, která se účastnila porady. Dalších 46 zaměstnanců školy má nařízenou karanténu a také 47 dětí,“ informoval mluvčí KHS v Ostravě Aleš Kotrla.

„Protože škola není schopná bez těchto lidí zajistit provoz, tak se paní ředitelka rozhodla na nezbytně nutnou dobu školu uzavřít. Nebylo to naše nařízení,“ dodal.

Problémy s nakaženými třemi pedagogy mají také na základní škole ve Frýdku-Místku. „Zde ale skončily v karanténě jen tři třídy. Škola je schopná provoz zatím zajistit, byla omezena výuka,“ upozornil mluvčí krajských hygieniků.

Jde hlavně o základky

V Plzeňském kraji nový školní rok nezačal na Masarykově gymnáziu či v ZŠ v Tachovské ulici v Plzni. Tento týden přerušila výuku např. i Benešova základní škola v plzeňské části Doudlevce. „V rámci našeho kraje neuzavírala hygiena žádné školy. Pokud došlo k uzavření těchto zařízení, tak to proběhlo ze strany vedení škol, popř. zřizovatele (personální oslabení). Z tohoto důvodu došlo k uzavření u sedmi školních zařízení,“ dodala pro Novinky ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS.

V Jihočeském kraji se momentálně problematika pozitivních osob s covidem řeší hned ve 20 školách – z toho ve dvou školkách, 12 základních školách a šesti středních. „V sedmi případech se jedná o nákazu v učitelských sborech, přičemž v šesti případech je z tohoto důvodu uzavřena škola (všechny uzavřené školy jsou ZŠ),“ napsala Novinkám lékařka Marie Nosková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých jihočeské stanice.

Všechny školy nejsou na výuku na dálku připraveny, upozorňuje odbornice

Věda a školy

V Olomouckém kraji odložila začátek roku škola v Horní Moštěnici na Přerovsku. Otevřít by se měla ve středu. Podle hygieniků další případ v kraji zaznamenán nebyl.

Minimálně jeden případ koronaviru se objevil na 11 školách v Libereckém kraji. Jde o tři střední a osm ZŠ, jak informovala mluvčí krajské hygieny Zuzana Balašová. Omezení a karanténa se ale na postižených školách většinou týkají jen jedné třídy. Zcela zavřená je od začátku září pouze ZŠ ve Frýdlantu, která má tři pracoviště. Provoz na dvou z nich se obnoví ve středu úplně a na třetím alespoň pro první stupeň.

Na Vysočině jsou první třídy v karanténě, na Zlínsku chtějí posunout začátek roku

Domácí

Na Vysočině se nákaza vyskytla v Třebíči na dvou gymnáziích, dvou základních školách a jedné škole mateřské. Je také v jedné z jihlavských škol, na Střední uměleckoprůmyslové škole Jihlava-Helenín a v základní škole v Novém Rychnově na Pelhřimovsku. V některých školách je v karanténě celá třída, jinde jen jednotlivci.

V Královéhradeckém kraji je zcela v karanténě pouze Mateřská škola Lánov. „Základní škola Náchod-Plhov, ZŠ Krčín, ZŠ Úpice-Lány, ZŠ Štefcova v Hradci Králové a ZŠ Bratří Čapků v Úpici mají jen jednu třídu v karanténě,“ popsala pro Novinky mluvčí tamní KHS Veronika Krejčí.

Potvrdila, že v tuto chvíli tedy již neevidují žádnou kompletně uzavřenou základní školu, jelikož ZŠ Husova v Jičíně se již otevřela.

S ošetřovným koalice rodiče napíná, pro premiéra to není urgentní téma

Ekonomika

Na Ústecku se podle stavu k úternímu poledni jednalo o pět školských subjektů, a to ZŠ a MŠ Petrohrad (zavřena celá škola, MŠ i ZŠ), ZUŠ Neštěmice (neprobíhá kolektivní výuka), MŠ Děčín VI (zavřeny všechny objekty) a ZŠ Děčín VI (zavřena jedna třída). „A od nynějšího dne se uzavírá jedna třída Gymnázia Roudnice n. L.,“ prozradil Novinkám Jan Bechyně z odboru hygieny dětí a mladistvých na KHS Ústeckého kraje.

„Momentálně naše hygienická stanice neuzavřela žádnou školu, v karanténě je několik tříd z různých škol a několik pedagogů,“ řekla Novinkám ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých KHS Karlovarského kraje Klára Coganová.

KHS dostaly metodiku, podle které by měly školy zavírat

O uzavírání škol kvůli výskytu koronaviru mají rozhodovat krajské hygienické stanice. Podle metodiky, kterou pro hygieniky připravilo ministerstvo zdravotnictví, by se školy měly zavírat, když v nich onemocní covidem-19 či má povinnou karanténu více než 30 procent učitelů a žáků. Pokud by se ve třídách používaly roušky, mohl by do karantény jen nakažený.

Plaga kritizuje hygienu, ředitelům má pomáhat

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám