Hlavní obsah

Izraelci vyvíjejí vesty na ochranu astronautů při misi na Mars

Novinky,

Izraelští vědci vyvíjejí vestu AstroRad, která má jako radiační štít sloužit k ochraně astronautů před smrtícími slunečními částicemi. Vyzkouší se nejprve na testovací figuríně v nových misích na Měsíc, NASA zároveň očekává, že ochranný oblek poslouží i při jejich budoucí snaze dostat lidskou posádku na Mars.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelci vyvíjejí vesty, které budou chránit astronauty před smrtícími slunečními částicemiVideo: NASA, Reuters

 
Článek

„Vesta je navržená tak, aby chránila astronauty, respektive jejich tkáně a kmenové buňky před škodlivým slunečním zářením. Může to otevřít cestu k dalšímu ještě zevrubnějšímu průzkumu vesmíru,“ uvádí společnost StemRad z Tel Avivu, která se obecně ochrannými prostředky proti radiaci zabývá.

Řídká atmosféra Marsu nechrání před zářením

„Návrat lidí do hlubin vesmíru poprvé od roku 1972 vyžaduje určitou formu ochrany před zářením. Astronauti budou vystaveni dávkám radiace, které na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) nepoznají. Výrobek umožní průzkum vesmíru nejen těm, kteří poletí na Měsíc, ale i těm, které bude později čekat mise na Mars,“ cituje agentura Reuters generálního ředitele společnosti StemRad Orena Milsteina.

Foto: Nasa, Reuters

Mars zachycený Hubbleovým teleskopem

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) doufá, že pošle astronauty na Mars nejpozději kolem roku 2030. [celá zpráva]

Řídká atmosféra rudé planety však neposkytuje dostatečnou ochranu před slunečním zářením.

Astronautům na míru

Nekovové ochranné vesty se mají vyrábět z vrstev materiálů, které vypadají jako tvarované mapy. Budou šity každému astronautovi na míru.

„Zařízení musí mít zároveň vysokou hustotu a být pružné, aby bylo pro budoucí návštěvníky vesmíru praktické,“ připomněl Gideon Waterman ze stejné izraelské firmy.

Kosmickou loď Orion, která testovací figurínu s vestou vynese na oběžnou dráhu Měsíce, tam dopraví raketa NASA Space Launch System koncem roku 2018. Již v závěru letošního roku se očekává kompletní dokončení první ochranné vesty AstroRad.

Společnost StemRad má již za sebou například úspěšný projekt antiradiačních pásů, které chrání záchranáře před škodlivým gama zářením z jaderných katastrof, ke kterým došlo v Černobylu či nověji ve Fukušimě.

Reklama

Související články

Slunce předvedlo impozantní protuberanci

Observatoř amerického Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) zachytila skutečně velkolepou protuberanci nad slunečním povrchem. Jak informovala...

Prachovou bouři na Marsu zachytila kamera NASA

Americkému Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) se podařilo ve vesmíru pořídit další zajímavé záběry. Tentokrát je má na svědomí jejich sonda...

Výběr článků

Načítám