Hlavní obsah

IT specialistů je málo, situace se bude zhoršovat

Právo, kil

Podle posledních odhadů Evropské komise bude do roku 2020 chybět v celé Evropské unii asi tři čtvrtě miliónu specialistů na informační technologie (IT). V České republice jich trh podle nedávného průzkumu společnosti Grafton Recruitment postrádá asi 20 tisíc. Přitom digitální znalosti budou brzy vyžadovány u 90 procent pracovních pozic a v budoucnu vzniknou i zcela nová pracovní místa, která dnes ještě neznáme.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Probíhající digitální transformace podle odborníků dramaticky proměňuje všechny aspekty našeho života. V průmyslu a zemědělství pomáhají senzory a komunikace M2M (stroj se strojem) v komplexní proměně výrobních procesů.

Průmyslová revoluce 4.0 přináší nejen automatizaci, ale také možnost vyrábět individuálně přizpůsobené výrobky s výrazně nižšími náklady.

Mnoho firem ztratí svou pozici na trhu

Jak ukazuje studie Digital Vortex zpracovaná organizací Global Center for Digital Transformation, celých 40 procent dnes dominantních firem ztratí v souvislosti s probíhajícími změnami v příštích letech svou pozici na trhu.

„Klíčovým aspektem digitálního podnikání je práce s daty, konkrétně schopnost data sbírat, vyhodnocovat, zabezpečit a rozvíjet na jejich základě nové produkty a služby. S tím roste důležitost IT dovedností ve všech oblastech podnikání a na celé řadě pracovních pozic, kde dříve nebyly zapotřebí. To vše výrazně ovlivňuje pracovní trh a vzdělávání,“ poznamenal Karol Kniewald ze společnosti Cisco.

Její kurzy Cisco Networking Academy ročně absolvuje v České republice přes 7300 studentů a od počátku programu jimi prošlo téměř 38 tisíc lidí.

Reklama

Související články

V Česku chybí tisíce IT zaměstnanců

Odborníci informačních technologií (IT) jsou v Česku vysoce žádaným „zbožím“ a firmy se je často snaží přetáhnout od konkurence. Výše platu ale nemusí hrát...

Z horníků budou programátoři

V jedné z lokalit dolu Paskov, v Chlebovicích nedaleko Frýdku-Místku, proběhlo unikátní školení. Sedmnáct lidí z těžební společnosti OKD, většinou horníků, se...

Jak pracovat s počítačem, aby nebolela záda

S prací na počítači se často spojují tzv. počítačové choroby. Podle průzkumů téměř 90 procent těch, kteří většinu dne sedí u počítače, občas trpí bolestmi šíje...

Výběr článků

Načítám