Hlavní obsah

Evropská sonda detekovala těsně pod povrchem Marsu vodu. Americký rover odhalil vulkán

Orbitální sonda Trace Gas Orbiter (TGA), což je první fáze evropsko-ruské mise ExoMars, detekovala „významné množství vody“, které se ukrývá pouhý metr pod povrchem Marsu v systému kaňonů, které se táhnou napříč rudou planetou. Aby toho nebylo z Marsu málo, americký rover Perseverance tam nyní nečekaně odhalil stopy vulkanické aktivity.

Foto: ESA/ATG medialab

Trace Gas Orbiter nad Marsem (ilustrační snímek)

Článek

Oblast bohatá na vodu v oblasti Valles Mariners je velká asi jako Nizozemsko, tvrdí vědci (Nizozemsko má rozlohu 41 543 km čtverečních - pozn. red.). Místa s vodou pod povrchem se konkrétně překrývají s hlubokými údolími Candor Chasma, tedy lokality, která je součástí kaňonového systému Valles Mariners.

Valles Marineris (latinsky údolí Marineru; pojmenováno po sondě Mariner 9, která to objevila) je největší známý systém kaňonů ve Sluneční soustavě nacházející se na planetě Mars.

Tým badatelů věří, že voda vypátraná na místě je ve formě ledu.

Foto: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO

Pohled na údolí Candor Chasma

Vodu, která se skrývá pod povrchem Marsu, našel neutronový teleskop FREND (Fine Resolution Epithermal Neutron Detector) na satelitu TGO, který z oběžné dráhy planety mapuje vodík - tj. známku možné přítomnosti vody - na marsovském povrchu i pod ním.

„Vodík obecně není jednoznačnou známkou přítomnosti vody. Takto detekovat ji bohužel neumíme. Počet detekovaných neutronů poukazuje na množství vodíku. Ten může být vázán jak ve vodě, tak i v různých hydroxylech. Na základ modelů s dosavadních zkušeností se pak dá říct, jaké je poměrové zastoupení vody,” upřesnil pro Novinky specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře.

Podpovrchové „oázy“

Ačkoli je známo, že na Marsu existuje voda, většina se nachází v chladných polárních oblastech planety jakožto led, tedy nikoli v kapalné formě. Vodní led se nenachází na povrchu poblíž rovníku, protože teploty zde nejsou dostatečně nízké, aby byl stabilní.

Uvnitř naší sousední planety tak mohou být větší zásoby vody, než jsme si mysleli, podotýká Evropská kosmická agentura (ESA) ve své zprávě.

Foto: I. Mitrofanov et al. (2021)

TGO mapuje na vodu bohatý region ve Valles Marineris.

„S TGO se můžeme podívat až jeden metr pod tuto prašnou vrstvu a vidět, co se skutečně děje pod povrchem Marsu - a především lokalizovat na vodu bohaté ‚oázy‘, které nebylo možné detekovat předchozími přístroji,“ poznamenal hlavní autor nové studie Igor Mitrofanov z Ústavu pro výzkum vesmíru Ruské akademie věd v Moskvě.

Evropská sonda poslala první snímky Marsu

Věda a školy

„FREND odhalil oblast s neobvykle velkým množstvím vodíku v kolosálním systému kaňonů Valles Marineris. Za předpokladu, že vodík, který vidíme, je vázán na molekuly vody, zdá se, že až 40 procent materiálu těsně pod povrchem v této oblasti tvoří voda,“ dodal.

Foto: ESA/DLR/FU Berlin (G. Neukum), CC BY-SA 3.0 IGO

Starší snímek marsovské oblasti Valles Marineris

Odklad další etapy

Je třeba připomenout, že Roskosmos a ESA loni v březnu oznámily, že kvůli pandemii o dva roky odkládají start druhé etapy společné mise ExoMars: vyslání robotického vozítka ke zkoumání Marsu. Původně se speciální rover měl k Marsu vydat loni v létě.

Kvůli koronaviru se o dva roky odkládá evropská mise na Mars

Koronavirus

Vozítko bude druhou etapou programu společného bádání evropských a ruských vědců na rudé planetě. První začala v březnu 2016, kdy se k Marsu vydala právě družice Trace Gas Orbiter s modulem Schiaparelli.

Evropská sonda dopadla na povrch Marsu rychlostí 540 km/h. Počítač se spletl

Věda a školy

Zatímco aparát TGO se po půl roce zdárně usadil na plánované oběžné dráze, modul, který měl provádět průzkum na povrchu, se při neúspěšném přistání rozbil.

Vulkán a létání na Marsu

Po stopách minulého, nikoli současného života na Marsu pátrá aktuálně i rover Perseverance americké vesmírné agentury NASA. Toto vozítko je navíc prvním kosmickým přístrojem, který zaznamenává zvuky rudé planety. Především ale už rover začal odhalovat tajemství marsovského kráteru Jezero, kde přistál.

NASA zveřejnila další zvuky z Marsu

Věda a školy

Podle všeho dokázal, že kráter byl skutečně dříve jezerem. Veškeré dosud zjištěné indicie nasvědčují tomu, že na Marsu kdysi mohl být život, resp. vhodné podmínky pro jeho uchování. Kráter Jezero na planetě je nyní nehostinnou promrzlou pouští. Vědci se nicméně i díky studiu současných fotografií ze sondy domnívají, že před 3,7 miliardy let byla oblast plná vody a mohla obsahovat život.

Data z Marsu: Na planetě kdysi mohly být podmínky pro život

Věda a školy

Navíc nyní tento robotický průzkumník odhalil na Marsu stopy dávné vulkanické činnosti. Nejnovější nález roveru naznačuje, že skalní podloží, po kterém projížděl od přistání, bylo kdysi tvořeno mj. i sopečnými lávovými proudy. Je tak vytvořeno z pozůstatků marsovského magmatu. Podle vědců to je „zcela nečekané“, napsala zpravodajská stanice CNN.

Nejprve se totiž mělo za to, že vrstvené horniny, které Perseverance vyfotografoval, byly sedimentární. Horniny, které rover zatím odebral, také odtajnily, že vícekrát interagovaly s vodou a některé z nich obsahují organické molekuly. Tyto objevy by mohly pomoci vytvořit přesnou časovou osu pro události, které se odehrály v kráteru Jezero.

Na Marsu se zároveň činí i malá helikoptéra. Americký vrtulníček Ingenuity svým nedávným 17. letem překonal milník 30 minut, které od únorového přistání na Marsu v jeho řídkém ovzduší celkem nalétal. Informovala o tom Laboratoř tryskového pohonu (JPL) NASA.

V tuto chvíli má ale Ingenuity za sebou již 18. let v atmosféře Marsu. „Tento let trval okolo 125 sekund a vrtulníček urazil 230 metrů. Místem přistání je severní hranice oblasti South Séítah. Celkem již Ingenuity nalétal 33 minut a 10 sekund a urazil vzdálenost 3820 metrů,“ popsal Václavík na svém Twitteru.

Další let vrtulníčku na Marsu odložen kvůli anomálii

Věda a školy

Podle JPL už zařízení např. dokázalo vystoupat do 12metrové výšky či letět rychlostí až pět metrů za sekundu.

Čínská sonda na orbitě

Na oběžné dráze Marsu operuje v současnosti také čínská orbitální sonda Tchien-wen 1, která navíc nedávno úspěšně změnila svou pozici při obíhání kolem Marsu, a to za účelem vylepšení dálkového průzkumu rudé planety.

Čínská sonda se „uvelebila“ na orbitě Marsu, aby mohla povrch planety lépe zkoumat

Věda a školy

Celá čínská mise Tchien-wen 1 se sondou, která sestává z tzv. orbiteru (obíhající družice), landeru (přistávacího modulu) a roveru (průzkumného robotického vozítka), byla zahájena 23. července 2020 startem rakety ze Země. Rover jménem Ču-žung sjel ze své přistávací plošiny na povrch Marsu letos 22. května.

Reklama

Související články

Sonda NASA proletěla sluneční korónou

Sonda americké vesmírné agentury NASA Parker Solar Probe proletěla vnější atmosférou Slunce, takzvanou korónou. Podle NASA je to poprvé, co se sonda „dotkla“...

Výběr článků

Načítám