Hlavní obsah

Do vesmíru zavítal dosud nejstarší člověk: kapitán Kirk ze Star Treku

Aktualizováno

Ve středu odpoledne se uskutečnil druhý let stroje společnosti Blue Origin s posádkou do vesmíru. Desetiminutového „skoku“ do kosmu se zúčastnil i kapitán Kirk z legendárního sci-fi Star Trek: nyní 90letý kanadský herec William Shatner, který ho ztvárňoval. Termín startu byl kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám posunut z úterka na středu. Akce se vydařila, a to včetně bezpečného návratu.

Záznam: Druhý let společnosti Blue Origin do kosmu, na palubě je i představitel kapitána Kirka ze Star Treku William ShatnerVideo: Reuters

 
Článek

Nosná raketa s modulem RSS First Step odstartovala ze západního Texasu, šlo o druhý start stroje společnosti Blue Origin s posádkou.

Středeční vzlet byl nejprve odložen o půl hodiny na 16.00 SELČ kvůli silnému větru, který vedl k opoždění vývozu rakety. Později došlo k dalšímu posunu startu na 16.30 a poté ještě o další minuty.

Raketa New Shepard, pojmenovaná po pátém americkém astronautovi, který stanul na Měsíci, Alanu Shepardovi, nakonec vzlétla v 16.50 našeho času.

„Posádka je připravena a včera (v úterý) dokončila všechna předletová školení,“ informoval dopoledne na Twitteru specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Posádku druhého pilotovaného suborbitálního letu (tj. překoná pomyslnou hranici zemské atmosféry, ale nedosáhne oběžné dráhy Země) rakety New Shepard spolu se Shatnerem tvořili bývalý inženýr NASA Chris Boshuizen, spoluzakladatel firmy Medidata specializující se na výrobu softwarů pro klinické výzkumy Glen de Vries a zaměstnankyně Blue Origin Audrey Powersová.

Potvrzeno: Kapitán Kirk ze Star Treku poletí v 90 letech do vesmíru

Amerika

Dva z nich si podle společnosti Blue Origin miliardáře Jeffa Bezose místo v raketě zaplatili.

Deset minut

Let trval podle plánu lehce přes 10 minut, přičemž modul s vesmírnými turisty měl vystoupat do výšky 106 kilometrů, tedy nad tzv. Kármánovu hranici ve výšce 100 kilometrů, která je obecně uznávanou hranicí mezi zemskou atmosférou a vesmírným prostorem.

Tři minuty po startu se od nosné rakety modul s posádkou odpoutal a sám vystoupal až do výšky 107,04 km. Zatímco nosná raketa začala klesat zpět, čtveřice lidí v kabině zažila na chvíli i stav snížené gravitace.

Samotná raketa přistála, modul s posádkou následně taktéž bezpečně dosedl na zemský povrch v texaské poušti – asi tři kilometry od místa startu. Všichni čtyři již vyšli z kapsle ven.

Postavu kapitána hvězdné lodi USS Enterprise Jamese T. Kirka ztvárnil Shatner v původním seriálu od roku 1966 a později i v několika filmech. Naposledy se ve své nejslavnější roli objevil v roce 1994. Nyní se ve svých 90 letech stal nejstarším člověkem, který se kdy zúčastnil vesmírného letu.

Foto: Reuters

William Shatner na prohlídce startovacího zařízení Blue Origin

„O vesmíru jsem se už něco naposlouchal. Využívám příležitosti, abych se přesvědčil na vlastní oči. Je to zázrak,“ vyznal se Shatner v nedávném prohlášení.

William Shatner je kanadský herec, držitel Zlatého glóbu, Emmy či Saturnu. Jeho nejznámější rolí byl kapitán James T. Kirk, velitel lodi Enterprise ve sci-fi seriálu Star Trek. Tuto postavu hrál tři roky (1966-1969) v seriálu a současně v sedmi celovečerních filmech. Shatner má svou hvězdu na Hollywoodském i Kanadském chodníku slávy.
Foto: Profimedia.cz

William Shatner v seriálu Star Trek

Předchozí (i konkurenční) lety

Sám šéf společnosti Blue Origin Jeff Bezos se zúčastnil debutového letu své rakety v červenci, který byl výjimečný i tím, že najednou překonal rekordy nejstaršího i nejmladšího člověka ve vesmíru. S Bezosem letěli jeho bratr Mark a také 82letá průkopnice letectví Wally Funková a 18letý Oliver Daemen. Rekord Funkové nyní překonal Shatner.

Miliardář Bezos dobyl hranici vesmíru

Věda a školy

Bezose v soutěži rodícího se lukrativního vesmírného cestování o devět dnů předstihl majitel konkurenční firmy Virgin Galactic, britský miliardář Richard Branson. Ten se v červenci zúčastnil prvního letu firemního raketoplánu VSS Unity k hranici vesmíru s kompletní šestičlennou posádkou.

Miliardář Branson doletěl k hranici vesmíru. Životní zážitek, vzkázal

Svět

Podle Bezose nicméně Branson do vesmíru nedoletěl. Unity totiž vystoupal jen nad 80 km a tuto výšku uznávají za hranici vesmíru „jen čtyři procenta světa“, nechal se slyšet šéf Blue Origin. Z pohledu americké armády totiž vesmír začíná 80,4 km vysoko, avšak obecně uznávanou hranicí kosmického prostoru je oněch 100 kilometrů.

Na rozdíl od Bransonova pilotovaného raketoplánu je nicméně Bezosův modul zcela automatizovaný.

V USA zpřísnili udělování titulu astronaut, Bezos a Branson jej zatím nemají

Amerika

V polovině září pak vynesla raketa Falcon 9 přímo na oběžnou dráhu loď Crew Dragon Resilience dalšího konkurenta, firmy SpaceX miliardáře a podnikatele Elona Muska, se čtyřmi lidmi. Plně automatizovaná mise Inspiration4, výprava s posádkou tvořenou poprvé v historii kompletně neprofesionálními astronauty, trvala tři dny.

První posádka složená jen z civilistů zamířila do kosmu. A hned na tři dny

Věda a školy

Jako první zcela amatérská posádka obletěla Zemi bez profesionálního astronauta. Šlo o dva muže, Jareda Isaacmana a Christophera Sembroskiho, a dvě ženy, Sian Proctorovou a Hayley Arceneauxovou.

Čtyřčlenná civilní posádka je z oběžné dráhy zpět na Zemi

Věda a školy

Zmiňovaný Bezos se ale nemůže jen radovat. Nedávný dopis 21 bývalých a současných zaměstnanců jeho společnosti Blue Origin zaslaný americkému Federálnímu úřadu pro letectví, který upozorňuje mj. na neřešení problémů při vývoji raket, je totiž posledním kamínkem v mozaice aktuálních potíží firmy.

Bezosova raketová firma v potížích

Věda a školy

K hranicím kosmu sice létá její raketa New Shepard, další projekty – zejména vývoj raket – však provázejí značné těžkosti.

Foto: Profimedia.cz

Posádka aktuálního suborbitálního letu

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám