Hlavní obsah

ČVUT získalo americký grant, využije se na výzkum brzké detekce Parkinsonovy choroby

Novinky,

Vědecká skupina SAMI z katedry teorie obvodů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze získala prestižní americký grant Nadace Michaela J. Foxe. Finanční prostředky nabízejí skupině, kterou za ČVUT vede Jan Rusz, a spolupracujícím pracovištím z Kanady, USA, Německa, Francie, Itálie, Rakouska a ČR možnost přispět k brzké diagnostice Parkinsonovy nemoci. A to pomocí analýzy řeči.

Foto: ČVUT

Ilustrační snímek nervových buněk

Článek

Cílem projektu je vyvinout sadu algoritmů na bázi zpracování digitálních signálů, které umožní objektivní hodnocení řečového projevu. Vytvořil by se tak jednoduchý test vhodný pro sledování osob s rizikem rozvoje Parkinsonovy choroby.

Bude umět analyzovat i češtinu

Pro testování se využije databáze osob s poruchami chování v takzvaném REM spánku, čili fázi rychlých očních pohybů, ve které dochází nejčastěji k nočním můrám a které mají vysokou pravděpodobnost rozvoje tohoto onemocnění.

Algoritmy pro automatickou analýzu řeči se optimalizují pro pět jazyků: angličtinu, francouzštinu, italštinu, němčinu – a češtinu.

„Naši schopnost mluvit tvoří dokonalá souhra velkého množství svalů, které řídí několik mozkových center. Hodnocení kvality řeči má proto dobrý potenciál být extrémně citlivým biomarkerem neurodegenerativních změn a umožnit tak objektivní preklinickou diagnózu. Ta je zásadní pro výběr pacientů v riziku Parkinsonovy nemoci vhodných pro klinické studie zabývající se vývojem neuroprotektivní léčby,“ poznamenal Jan Rusz, vyučující na katedře teorie obvodů.

Biomarker
Charakteristika, která je objektivně měřitelná a uznávaná jako indikátor normálních biologických či patologických procesů nebo odpovědí na terapeutickou intervenci.
Oficiální definice amerického Národního institutu zdraví

Před vypuknutím prvních příznaků

Hlavním cílem Nadace Michaela J. Foxe je vyvinout léčbu pro Parkinsonovu chorobu prostřednictvím financovaného výzkumu a zajistit tak rozvoj a zdokonalení terapií pro ty, kteří s nemocí žijí. Nadace byla založena roku 2000 hercem Michaelem J. Foxem (který sám s nemocí bojuje), v současnosti je největším neziskovým sponzorem pro výzkum nemoci na světě.

Do dnešního dne investovala více než 650 miliónů dolarů (téměř 14 miliard korun) do jejího výzkumu. V roce 2010 zahájila první rozsáhlou klinickou studii týkající se evolučních biomarkerů onemocnění za 45 miliónů dolarů (968 miliónů Kč).

V rámci této studie je hlavním cílem získaného projektu ČVUT a spolupracujících pracovišť přispět pomocí počítačové analýzy řeči k zachycení Parkinsonovy choroby již v jejích počátcích. Tedy před vypuknutím prvních typických motorických projevů onemocnění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám