Hlavní obsah

Čínští kosmonauti se vrátili z oběžné dráhy. Vesmírní turisté se tam stále kochají

Tři čínští kosmonauti se v pátek bezpečně vrátili na Zemi poté, co strávili 90 dnů, 17 hodin a 2 minuty na čínské vesmírné stanici. Pro tuto zemi šlo o nejdelší kosmickou misi. Záběry přistávacího modulu, který se v 7:34 SELČ snesl do pouště Gobi v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko, zprostředkovala agentura AP. Celková délka mise i s cestami tak činí 92 dní, 4 hodiny a 11 minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tři kosmonauti se po 90 dnech na čínské vesmírné stanici bezpečně vrátili na Zemi Video: AP

 
Článek

Na místo se slétly vrtulníky a přijela terénní auta. Modul při přistávání brzdil velký padák.

Šestapadesátiletý Nie Chaj-šeng a jeho kolegové, 54letý Liou Po-ming a 45letý Tchang Chung-po, se od čínské vesmírné stanice odpojili ve čtvrtek.

Kosmonauti jsou po přistání v pořádku a mají být letecky přepraveni do Čínského centra pro výcvik kosmonautů (ACC) v Pekingu.

Tříčlenná posádka čínské vesmírné stanice putuje zpět na Zemi

Věda a školy

Astronauty ve vesmírné lodi Šen-čou 12 na nízkou oběžnou dráhu vynesla raketa Dlouhý pochod 2F dne 17. června. Posádka zvládla dva výstupy do kosmu, nainstalovala desetimetrové robotické rameno a skrze video hovořila s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

Šlo o první osazenstvo na nové čínské vesmírné stanici. Její základní modul zvaný Tchien-che (Nebeská harmonie) vypustila Čína na oběžnou dráhu kolem Země koncem letošního dubna a v květnu tam čínská nákladní loď dopravila zásoby paliva, jídla a vybavení.

Další posádka v polovině října

Už se i ví, kdy se na čínskou orbitální stanici podívá další pracovní osazenstvo.

Čínští kosmonauti mají za sebou už druhou úspěšnou směnu vně své vesmírné stanice

Věda a školy

„Další posádka se v kosmické lodi Šen-čou 13 k budované čínské kosmické stanici vypraví letos 16. října. Ještě předtím se provede pokusné předokování nákladní lodi Tchien-čou 2 (TZ-2) a přečerpání pohonných látek. Třetí nákladní loď (TZ-3) odstartuje 20. září,“ informoval specialista na kosmonautiku Michal Václavík z České kosmické kanceláře a pražského ČVUT.

Čína dohromady plánuje v letech 2021 a 2022 k dokončení svého orbitálního komplexu jedenáct misí.

Civilisté na orbitě

Ve čtvrtek navíc zamířili do kosmu američtí vesmírní turisté. Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vynesla raketa Falcon 9 na oběžnou dráhu loď Crew Dragon Resilience firmy SpaceX se čtyřmi lidmi.

Mise Inspiration4, pilotovaná výprava s posádkou tvořenou poprvé v historii kompletně neprofesionálními astronauty, má trvat tři dny.

První posádka složená jen z civilistů zamířila do kosmu. A hned na tři dny

Věda a školy

Celá posádka vyrazila na oběžnou dráhu, které dosáhla deset minut po startu, poprvé. Tvoří ji dva muži, Jared Isaacman a Christopher Sembroski, a dvě ženy, Sian Proctorová a Hayley Arceneauxová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Společnost SpaceX vynesla na oběžnou dráhu první civilní posádkuVideo: Reuters

Start vesmírné lodi zaplatil miliardář Isaacman, který je zároveň pomyslným velitelem tohoto kosmického letu. Let zcela civilní posádky umožňuje skutečnost, že je plně automatizovaný. V případě nutnosti může zasáhnout řídící středisko ze Země.

Posádka se nyní nachází na oběžné dráze kolem Země v prostředí mikrogravitace ve výšce kolem 585 kilometrů nad zemským povrchem, tudíž sviští ještě výše, než jaká je orbita ISS. Je dokonce i ve větší výšce, než ve které operuje Hubbleův teleskop, upozorňuje agentura Reuters.

Jakmile se plavidlo ocitlo na oběžné dráze, začalo naši planetu obíhat jednou za 96 minut rychlostí 27 360 km/h. Crew Dragon Resilience má speciální vyhlídkovou kopuli z akrylátu, zveřejněny už byly i první fotografie posádky mise Inspiration4.

Po třídenní misi má kabina Crew Dragon podle předběžného plánu přistát v neděli 19. září kolem jedné hodiny ranní SELČ v Atlantském oceánu. Avšak i vlivem počasí může dojít ke změně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám