Hlavní obsah

Čína hodlá v roce 2033 vyslat své astronauty na Mars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína plánuje vyslat v roce 2033 svou první pilotovanou misi k Marsu. Poté by měli čínští astronauti létat na rudou planetu pravidelně, napsala agentura Reuters. Číňané podle jejích informací chtějí na Marsu provozovat trvale obydlenou základnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Čína v květnu úspěšně vypustila na povrch Marsu své robotické vozítko Ču-žung. Stala se tak teprve druhou zemí po Spojených státech, které se podařilo na povrch této planety dopravit aparát, který by následně v pořádku fungoval.

Čína zveřejnila nové snímky se svým vozítkem na Marsu. Pořídila je samostatná kamera

Věda a školy

Podle Reuters je to zároveň poprvé, co některá země během první mise k Marsu dokázala na jeho oběžnou dráhu umístit družici a zároveň úspěšně přistát na povrchu s výzkumným vozítkem.

Také NASA vyvíjí technologii, která by v průběhu let 2030 až 2040 umožnila dostat lidskou posádku na Mars a zpět.

„Lety k Marsu s lidskou posádkou jsou plánovány na rok 2033, 2035, 2037 a 2041,“ oznámil Wang Siao-ťün, šéf společnosti CALT, což je hlavní čínský výrobce raket.

Nejprve tam pošlou roboty

Před zahájením pilotovaných misí pošle Čína na Mars roboty, jejichž úkolem bude prostudovat místa, kde by mohla být postavena základna. Aby mohli na Marsu žít lidé, bude ovšem zapotřebí naučit se využívat zdroje planety, tedy např. získávat podpovrchovou vodu, generovat kyslík a vyrábět elektřinu.

Vrtulníček Ingenuity nadále vesele poletuje po Marsu

Věda a školy

Také americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyvíjí technologii, která by mu v průběhu let 2030 až 2040 umožnila dostat lidskou posádku na Mars a zpět.

Kromě průzkumu Marsu se Čína v příštích letech zaměří na Měsíc, na jehož jižním pólu taktéž chce zřídit svou základnu. Kolem roku 2030 chystá Peking robotické mise k asteroidům a k planetě Jupiter.

Čínská vesmírná loď Šen-čou 12 se připojila k budované orbitální stanici

Svět

Minulý týden tento asijský stát navíc úspěšně dopravil tříčlennou posádku na svou nově budovanou vesmírnou stanici. Šlo o start prvního čínského pilotovaného kosmického plavidla (loď Šen-čou 12) za posledních téměř pět let. Loď se připojila k základnímu modulu Tchien-che (Nebeská harmonie), posádka tam stráví tři měsíce.

Reklama

Související články

Na Marsu přistál čínský modul s vozítkem

Čínský vesmírný modul úspěšně přistál na planetě Mars. Oznámila to v sobotu státní agentura Nová Čína s odvoláním na čínský národní vesmírný úřad CNSA. Modul...

Výběr článků

Načítám