Hlavní obsah

Chůvy u dvouletých dětí ve školkách nebudou povinné, podepsal Plaga

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mateřské školy nebudou mít od září povinnost zajistit pro třídy s dvouletými dětmi chůvy, jak dosud předpokládala vyhláška ministerstva školství. Ministr Robert Plaga (ANO) ve čtvrtek podepsal její úpravu, podle které budou chůvy u dvouletých dětí nadále jen možností. Podle mluvčí MŠMT Anety Lednové tak stát nebude muset chůvy platit. Školky na ně budou moci využít evropské dotace či peníze na nepedagogy.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr školství Robert Plaga

Článek

Dosavadní ustanovení o zajištění chův ve vyhlášce vzniklo v souvislosti s novelou školského zákona, podle které měly mateřské školy od září 2020 garantovat místo nejen pro děti starší tří let, ale i pro dvouleté. Novelu prosadila v roce 2016 tehdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Školky nebudou muset ani do budoucna přijímat i dvouleté děti

Domácí

Za současné vlády se ale na návrh opoziční ODS povinné přijímání dvouletých v zákoně zrušilo. Školky se tak budou moci i nadále samy rozhodovat, zda je přijmou, nebo ne. Podle ministerstva proto nemá smysl, aby byly chůvy u dvouletých povinné.

Informace prý leckde přišla až po zápisech

Některé ředitelky školek tento týden upozornily, že do mateřinek přišla informace o návrhu až po květnových zápisech dětí. Školky přijaly i dvouleté děti a předpokládaly, že budou mít chůvy. O peníze z Evropské unie nepožádaly, protože počítaly s financováním ze státního rozpočtu, jak to předpokládala dosavadní vyhláška. Některé školky teď podle ředitelek nevědí, jak chůvy zaplatí.

Podle Lednové ale ministerstvo informovalo školky, že povinné zavedení chův v současné situaci nemá smysl. „Možná to trochu zaniklo v ‚kovidové' krizi, ale komunikováno to bylo,“ poznamenala mluvčí.

Podle ní mohou školky stále využívat na chůvy peníze z takzvaných šablon, což jsou zjednodušené žádosti o peníze z EU. „Teď vypisujeme třetí vlnu šablon, do kterých se stále mohou hlásit,“ řekla. Využít podle ní mohou také peníze, které jdou ze státního rozpočtu na nepedagogy ve školkách.

Školky se potýkají s generací roztěkaných

Domácí

V návaznosti na změnu financování škol dostaly letos školky na nepedagogy meziročně v průměru o deset procent navíc, uvádí MŠMT. Podle náměstkyně ministerstva Zuzany Matuškové tyto peníze většinou použily pro zajištění ekonomických pracovníků, kteří ředitelkám mohou pomáhat s administrativou.

Ve školkách je 45 000 dvouletých

V návrhu k novele školský úřad uvedl, že zrušení povinného zajištění chův by mohlo státu do budoucna ušetřit asi 1,3 miliardy Kč ročně. V třetí vlně tzv. šablon s penězi z EU jsou do června 2021 k dispozici tři miliardy. Peníze mohou jít nejen na chůvy, ale i na školní asistenty, psychology, speciální pedagogy či kariérové poradce. V předchozích dvou vlnách šablon bylo kolem 9,5 miliardy korun. Ve druhé získalo peníze na chůvu 936 mateřských škol.

Není místo, slyší ve školce tři z deseti dětí mladších tří let

Věda a školy

V ČR je podle resortu 5304 školek, podle Českého statistického úřadu do nich chodí zhruba 45 tisíc dvouletých dětí, tedy asi 40 procent všech dvouletých v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám