Hlavní obsah

Češi vylepšili vláknový laser, uplatní se v průmyslu i medicíně

Praha

Skupina českých vědců a vývojářů zkonstruovala nový typ laseru, který se bude hodit například pro opracování citlivých materiálů. Využití tak může mít v průmyslu, letectví a kosmonautice, v budoucnu by mohl sloužit rovněž lékařům. Oznámila to Technologická agentura (TA ČR), která výzkum a vývoj vláknových laserů podpořila dotací 25 miliónů korun.

Foto: Ústav fotoniky a elektroniky AV ČR

Nový typ laseru může najít využití v průmyslu, letectví, kosmonautice a v budoucnu i v medicíně. Ilustrační foto

Článek

Na projektu spolupracují vědci z Ústavu fotoniky a elektroniky Akademie věd ČR, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze a pracovníci společností Matex PM a SQS. Výsledkem jejich práce je thuliový vláknový laser.

Vláknové lasery jsou založené na optickém vláknu a jejich výhodou je vysoká účinnost. Využívají se při značení či řezání, protože jsou velmi přesné. Používají se do nich prvky vzácných zemin, jako je erbium, yterbium nebo thulium. Laser, který si nechali výzkumníci patentovat, je inovativní zejména pro použitou vlnovou délku a způsob konstrukce.

„Laicky řečeno tímto laserem lze rychle a velmi kvalitně opracovávat čiré polymery a nedochází přitom k jejich nežádoucímu zabarvení,” uvedl Tomáš Mužík z Matex PM.

Štěpení ledvinových kamenů

Prototyp laseru vyrobila firma SQS Vláknová optika koncem minulého roku, nyní jej výzkumníci otestovali. Pro použití v medicíně musí laser nejdříve získat certifikaci, což může trvat tři až pět let.

„Výkonné lasery pak ale lékaři mohou používat například pro štěpení ledvinových kamenů nebo pro léčbu nezhoubného zvětšení mužské prostaty,” uvedl předseda TA ČR Petr Očko.

Vývoj vláknových laserů podpořila agentura v programu Epsilon, který je zaměřen na posílení českého průmyslu. Laser se dá vyrábět buď samostatně, nebo jako součást robotických výrobních linek. Jejich cena se pohybuje v miliónech až desítkách miliónů korun.

Další uplatnění je možné v systémech hlídajících znečištění ovzduší či v bezpečnostních a obranných systémech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám