Hlavní obsah

Cenu Zlatý oříšek získalo pět chlapců a tři dívky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pět chlapců a tři dívky získali v úterý cenu Zlatý oříšek za rok 2022, která je určena pro talentované děti od šesti do 14 let. Mezi oceněnými jsou sportovní talenty, hudebníci a tanečníci. Cenu dostali i autorka povídek a románů a vítěz matematických a logických soutěží. Za své nadání vítězové 24. ročníku soutěže obdrželi šek v hodnotě 20 tisíc korun.

Cenu Zlatý oříšek získalo pět chlapců a tři dívky.Video: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

Cenu si odnesl čtrnáctiletý sportovní lezec Jan Štípek z Ústí nad Labem. Ve své disciplíně získal mj. titul mistra Evropy v obtížnosti a mistra ČR v rychlosti a v boulderingu (druh lezení provozovaný bez lana na malých skalních blocích či nízkých skalách několik metrů nad zemí - pozn. red.).

K jeho dosavadním úspěchům patří rovněž deváté místo na mistrovství světa v Dallasu. Nyní se mladý lezec, který poprvé vyzkoušel lezeckou stěnu v šesti letech, připravuje na mistrovství do Koreje.

Bez lezení si svůj život už nedokáže představit. Jak ale přiznává, skloubit tréninky a soutěže se školními povinnostmi není jednoduché. „Ve škole mi vycházejí vstříc, tak to nějak jde.“

Přihlášky talentovaných dětí do Zlatého oříšku jdou do finále

Děti

Kde se vidí v budoucnu? „Nejradši bych zůstal u lezení, doufám, že se mi nestane nějaké zranění. Chtěl bych se vidět určitě na olympiádě a přitom dělat fyzioterapeuta,“ prozrazuje své plány.

Literatura, tanec i karate

Třináctiletá baletka Karolína Miková z jihomoravské Veverské Bítýšky se vedle tance věnuje rovněž karate. Obě disciplíny má laureátka ráda stejně a v obou je úspěšná. Loni vyhrála třeba národní kvalifikaci Dance World Cup a v témže roce se stala vicemistryní Evropy v soutěži karatistů.

Zlatý oříšek opět hledá mimořádné dětské talenty

Domácí

Tanci se věnují i Julie Ptáčková z Kojetína na Přerovsku a Patrik Pařízek z Hnojic na Olomoucku. Jejich doménou jsou ale standardní a latinskoamerické tance. V roce 2022 se stali mistry ČR v deseti tancích a rovněž v latinskoamerických tancích.

K tanci přivedly oba jejich maminky. „Patrik s Julčou si určitě zasloužili získat Zlatý oříšek, protože na sobě opravdu denně tvrdě makají,“ je přesvědčená Bohdana Ptáčková, maminka tanečnice Julie.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Laureáti (zleva) Petr Beran, Jan Štípek, Janek Paška, Magdaléna Paťhová, Sebastian Cretan, Karolína Miková, Julie Ptáčková a Patrik Pařízek

Za autorskou literární tvorbu porotci vyznamenali čtrnáctiletou Magdalénu Paťhovou z Trhového Štěpánova. Svou první povídku napsala v osmi letech, nyní má na svém kontě knihy jako Svědek všeho dění a Varhany. Aktuálně pracuje už na jedenácté publikaci.

Některé knihy píše po vzoru svého nejoblíbenějšího spisovatele Aloise Jiráska v barokní češtině. „Baví mě to víc než psát současnou češtinou,“ potvrzuje s úsměvem.

Doporučení od učitelky z Mensy

Petr Beran z Českých Budějovic si cenu odnesl za své matematické schopnosti a logické myšlení. Jedenáctiletého Petra k účasti ve Zlatém oříšku doporučila jeho učitelka z Mensy. Vítěz soutěží jako Matematický Klokan a Logická olympiáda rád hraje hry a zkouší hlavolamy.

Hru na více hudebních nástrojů zvládají skvěle dvanáctiletí Janek Paška z Buchlovic a Sebastian Cretan navštěvující ZUŠ v Mariánských Lázních. Janek hraje na bicí, elektrickou kytaru a na klavír, k tomu ještě zpívá a tančí ve folklorním souboru.

Sebastian začal hrát ve třech letech na zobcovou flétnu, později přidal pozoun, klavír a baryton. Nyní má za sebou třeba sólový koncert na klavír na festivalu Dvořákova Praha. Zkouší také skládat vlastní skladby.

O Zlatého Ámose se utká 65 učitelů

Věda a školy

Soutěž Zlatý oříšek je podle hlavního organizátora soutěže Jiřího Kotmela otevřena všem dětem a dětským kolektivům, které mají za sebou významné úspěchy nebo se přičinily o něco mimořádného. Soutěž nemá kategorie, staví tak vedle sebe děti úspěšné v nejrůznějších oborech.

„A to i v oborech, které v jiných soutěžích nemají uplatnění. Dnes jsme tu mohli vidět šikovného čtrnáctiletého cukráře Ondru Vašuta, který nám upekl dort. On třeba moc dalších příležitostí, kdy by se ukázal světu, nemá,“ upozorňuje ředitelka Nadačního fondu Zlatý oříšek Eva Spáčilová.

Fond se s dětmi snaží pracovat nejen během soutěže, ale po celý rok. „Navštěvujeme rodiny dětí, zjistíme, z jakého prostředí pocházejí, odkud se jejich talent vzal a jaké jsou jejich potřeby. Někdy jsou potřeba finanční dary, někdy jsou to intervence ve školách nebo v rodinách - zkrátka vytváříme pomoc jednotlivým dětem na míru,“ říká Spáčilová.

Máte doma nadané dítě? Ne vždy musí mít dobré známky

Děti

„Na talent se mnohdy zapomíná, protože si všichni myslí, že ho mají děti zadarmo. Potřebují ale podporu stejně jako třeba děti handicapované nebo ty se speciálními potřebami,“ vysvětluje.

Téměř 160 talentů

Ve 24. ročníku soutěže organizátoři obdrželi celkem 156 přihlášek. Z nominovaných určila komise 21 finalistů. Nejčastěji se jednalo o sportovce, čtyři finalisté jsou hudebníci, tři všestranní umělci a čtyři účastníci finálového kola se věnují jiným oborům. Z účastníků závěrečného kola vybrali další porotci sedm vítězů (tanečníci Julie a Patrik se berou jako jeden vítěz, resp. vítězný pár - pozn. red.).

Mnoho dětí, které se soutěže v minulosti zúčastnily, dosáhlo později vrcholových úspěchů. Patří mezi ně např. šachista David Navara, vědec Marek Mráz nebo klavírista Lukáš Vondráček. Cenu si v minulosti odnesly i pěvecký sbor Boni Pueri či taneční soubor Baby Balet Praha.

Má olympijské zlato v astronomii. Jako nejmladší Čech

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám