Hlavní obsah

Brněnští lékaři budou zkoumat konopí a jeho vliv na pacienta

Brno

Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně bude klinicky testovat konopí a jeho účinky na pacienty. Podle lékaře Radovana Hřiba se může díky výzkumu rozšířit využití konopí u dalších nemocí, může to rovněž vést k jednáním s pojišťovnami o hrazení konopí pacientům – nyní jej pojišťovny neproplácejí. Zkoumat se bude i to, za jak dlouho mohou lidé po užití marihuany usednout za volant.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nemocnice ve středu 17. dubna pořádá pátou konferenci nazvanou Konopí a věda. Léčebné konopí nemocnice předepisuje především na bolest u onkologických, degenerativních nebo autoimunitních onemocnění.

Má už přes 200 takových pacientů. Jako první v minulosti nemocnice začala vyrábět konopné tablety a zavedla vaporizační místnost, kde mohou pacienti pod lékařským dohledem inhalovat léčebné konopí.

Loni se v ČR předepsalo skoro pět kilo léčebného konopí, z toho přes polovinu předepsal Hřib.

Zkoumání účinků u zdravých i nemocných

Podle vedoucího klinicko-farmakologické jednotky centra Václava Trojana není v České republice pracoviště, které by se věnovalo klinickému výzkumu konopí a jeho účinkům na pacienta.

„Musíme začít s tím, jak dlouho látky setrvávají v organismu, jaký mají vliv na organismus. Rád bych se zabýval i otázkou placeba (neúčinná látka upravená do stejné formy jako lék; může jít i o formu psychoterapie – pozn. red.) v oblasti konopí, to je věc, kterou si svět žádá,” řekl Trojan.

Účinky bude centrum zkoumat u zdravých i nemocných lidí, všichni musejí poskytnout souhlas. Zkoumat se bude i bezpečnost podávání vyšších dávek nebo to, kdy může pacient po užití sednout za volant.

Na artrózu či gynekologické onemocnění

Podle Hřiba by se dalo konopí používat například u endometriózy, což je gynekologické onemocnění žen.

„Dále bychom mohli třeba žádat pojišťovny, aby hradily konopí na artrózu, artritidu. Používat ho můžeme, ale platí to pacienti,” konstatoval Hřib.

Nemocnice nabízí kanadské a české konopí. Stojí od 130 do 170 korun za gram. Pacient bere nejvíce 30 gramů za měsíc, léčba ho tak stojí několik tisíc měsíčně. Nemocnice má přes 200 těchto pacientů, asi desetina ale už skončila například kvůli nežádoucím účinkům nebo z finančních důvodů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám